Pandemie obezity: Skrytá daň průmyslu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.08.2022 (16:20)     Sekcia zajímavosti

Říká se jim obezogeny. Nejde o geny, ale o chemikálie v prostředí, které mají společnou poměrně nepříjemnou vlastnost: Ovlivňují hospodaření s energií v těle. Jinak řečeno, způsobují tloustnutí. A někdy i u potomků v třetí generaci… Máte pocit, že udržet si žádoucí tělesnou váhu je čím dál obtížnější? Medicína by pro vás měla své tradiční celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Vedle dědičnosti a životního stylu ovlivňuje obezitu i epigenetika!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Rostoucí počet obézních jedinců s přidruženými komorbiditami kardiovaskulárního systému či diabetem 2. typu představuje nadměrnou zátěž pro systémy zdravotní péče po celém světě. Cílem je zastavení epidemie obezity či alespoň její zmírnění. Proto se řada odborníků zaměřuje na identifikaci rizikových faktorů a mechanismů, které ovlivňují predispozici jednotlivců k rozvoji obezity. Už dva ze tří dospělých

 

Klamná tvář alfasamce. Porady v trenkách odhalily skrytá tajemství

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zoom, Houseparty, Google Meet. Tato slova leckomu z nás zněla ještě začátkem letošní zimy cize. Přišla ale pandemie a začali jsme ty programy používat k videoporadám. Lidé kancelářští, ale i učitelé k výuce. A neuměli jsme to, tápali jsme. A odhalovali jsme nechtěně intimitu našich domácností.

 

Dokument Skrytá Indie ukáže krásy této tajemné země

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.11.2021 (07:25)     Sekcia zajimavosti

Dokumentární seriál Skrytá Indie, který již brzy přijde na naše obrazovky, ukáže, že i tato přelidněná asijská země stále dokáže nabídnout nádherná zákoutí a přírodní scenérie, nad kterými se divákovi bude tajit dech. Rozmanitost indického subkontinentu je fascinující. Zatímco na severu najdete nespoutanou „střechu světa“ a nádherné hory, které neodpouštějí chyby, v srdci země se

 

VIDEO: Pistole CZ 75 je legendou světového zbrojního průmyslu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ve své době byla unikátem, jednou z nejkopírovanějších pistolí na světě je však dodnes. Spolu s Coltem 1911, s nímž se díky fúzi České zbrojovky a Coltu ocitla v jedné rodině. Česká samonabíjecí pistole CZ 75 je jednou z ikonických zbraní světového zbrojního průmyslu.

 

Strava, která zlepší sex. Středozemní kuchyně vypomůže i v ložnici

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Podporuje delší život a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob i obezity. To se o středomořské stravě již vědělo. Aktuální studie její benefity doplňuje o další zajímavé položky: zlepšuje sexuální funkce, krevní oběh – speciálně, jde-li o penis, a je spojena s vyššími hladinami testosteronu.

 

Skrytá síla barev a světla. Ovlivňují nás při nakupování i sportování

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.10.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Jak objevila česká vědkyně Zuzana Musilová, všichni obratlovci – až na některé druhy hlubokomořských ryb – vidí za šera a za tmy pouze černobíle. Překvapením ale je, že drtivá většina savců nevidí celobarevně ani za denního světla. Mohou za to dinosauři.

 

Obezita jako rizikový faktor

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.03.2021 (12:07)     Sekcia zajimavosti

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zaujímají Češi sedmé místo v žebříčku nejobéznějších Evropanů. Statistiky ukazují, že do roku 2030 by měla obezitou trpět více než polovina evropské populace.   Na celosvětový problém každý rok upozorňuje Světový den obezity, který připadá na 4. března. S extrémní obezitou se často pojí i další zdravotní problémy, jako je

 

Češi stále tloustnou, covid trendu napomohl

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.03.2022 (12:05)     Sekcia zajimavosti

Nadváhou nebo obezitou trpí více než polovina Čechů, a drží se tak na vrcholu evropského žebříčku – čeští muži jsou dokonce třetí, co se nadváhy týče.   Situaci zhoršila opatření spojená s pandemií koronaviru a omezením pohybu. Lékaři proto nyní čekají vlnu obezity a z ní plynoucích zdravotních komplikací. Bojovat s kily hodlá nově založený

 

Oslavy ve stínu pandemie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2020 (06:00)     Sekcia zajimavosti

Na 13. listopad každoročně připadá Mezinárodní den nevidomých. Toto datum odkazuje na zakladatele první školy pro nevidomé v Paříži Valentina Haüye, který se narodil v tento den před 275 lety. Zároveň je 13. listopad také Světovým dnem laskavosti, což nám připomíná, že zrakově postižení potřebují podporu vidomých, zvlášť za pandemie koronaviru. Nevidomí jsou vystaveni vyššímu

 

Češi se míří do nebe. Proč patří mezi elitu kosmického průmyslu a vědy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Prestiž českého kosmického průmyslu a vědy roste. České firmy vedou mezinárodní vesmírné mise, dodávají součástky do raket, staví vlastní družice a stávají se uznávaným centrem analogových misí. Co všech z té české hroudy míří nahoru? Za tři/čtyři roky by měla na oběžnou dráhu Země vystoupat česká družice SOVA. Zkoumat bude procesy ve středních a vyšších

Poznejte život netopýrů zblízka

Vztahy v době pandemie

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

Pandemie: Jedna ještě neskončila a za rohem již číhá další

Tisíce Čechů vládnou superschopností – kvůli vyššímu bilirubinu v krvi

Skrytá stránka černobylských hub: Budou nás chránit před kosmických zářením?

Past na zloděje. Drážní pracovníci se dopustili stovek krádeží cenností

Je-li majitelem školy někdo, koho zajímá jen zisk, neuspěje, říká podnikatel

Stane se AI žroutem elektrické energie?

Porno a peníze. Představujeme herečky, které našly cestu k vlastnímu byznysu

Češi si ulehčují situaci humorem. Jaké vtipy o koronaviru kolují

Těžba uhlí od minulosti po rekultivace v 21. století

Nakupování budoucnosti se inspiruje od Průmyslu 4.0

Škola budoucnosti? Unicorn University – tam, kde se těží data

Budoucností textilního průmyslu je kůže z hub

Čeští vědci rozvíjí unikátní vlastnosti grafenu

Deník morového roku nabízí zajímavé paralely se současnou pandemií

5G sítě povýší kulturu i sport

Cestování v době koronaviru bude bezpečnější

Přinese vlnu změn v lodním průmyslu?

A Země ztichla. Pandemie planetu o polovinu ztlumila

Český vědecký objev a jeho vliv na tuzemskou ekonomiku

Stinná stránka průmyslu: Zamoření atmosféry metanem je značně podhodnocené

Jsem kovboj a covid dám. Postoj nejen Ameriky poznamenal individualismus

Pandemie mi víc dala, než vzala, říká raper Yzomandias

Český hudební projekt Nemuer probudí Knihu mrtvých zpět k životu

Knihovna ve virtuální realitě je skutečná

Rána jako z děla! Odborníci pracují na dělostřelecké munici s ramjetovým pohonem

Příliš očisty škodí, říká vědec. Nesprchoval se pět let

Studium biotechnologie učí, jak využít organismy a biomolekuly pro potřeby lidstva

K poctě zbraň. Hradní stráž vyžaduje preciznost, odolnost i bojový um

Czech Space Week – startuje největší tuzemský festival kosmických aktivit

Současná situace je nepříjemná, ale pro mě je i zdrojem optimismu, říká historik

Vědci z olomoucké CATRIN pracují na ječmeni nové generace

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy