„Houstone, našli jsme vodu, plyny i život!“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.12.2022 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Ze všech planet, měsíců a asteroidů, kam až lidské oko kdy dohlédlo, je Země tím nejlepším místem pro život. Má jedinou nevýhodu – není nafukovací. Naštěstí je všude kolem celá volná sluneční soustava. Kdysi jsme o ni věděli žalostně málo, dnes – díky přelomovým objevům – už víme mnohem víc… Zaměstnala hlavu Pythagorovi i starověkým celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Konec perlorodky v Čechách

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.01.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Život dospělé perlorodky je prostý. Zatímco kolem běží dějiny, ona sedí 100 let na jednom místě a filtruje vodu tak poctivě, že ji můžeme bez obav pít. Bohužel jsme tuto nenápadnou hrdinku všedního dne přivedli na pokraj vyhynutí, přirozenou cestou se u nás nerozmnožuje už více než 30 let. Co se stalo?   Začátkem 20.

 

Za kleptomanii můžou geny, za nevěru ne, říká molekulární biochemik Pačes

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.03.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Už jsme našli gen „lidství“? Jak je možné, že má krab genom, neboli veškerou dědičnou informaci uloženou v DNA uvnitř buněk, větší než lidé? Jak geny ovlivňují náš osud a jak moc si s nimi můžeme hrát? A budeme si někdy skutečně jistí tím, jak a proč vznikl život? Nejen nad tím se zamýšlí molekulární biochemik a bývalý šéf české Akademie věd Václav Pačes.

 

Houstone, problém vyřešen

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) se podílí na přípravě velikého vesmírného odpalovacího systému (SLS), jehož první let je naplánovaný na březen. Ani ne před měsícem však byla na stroji zjištěna závada, konkrétně na palubním ovladači motoru.   Nefunkční zařízení bylo naštěstí ihned vyměněno a při testech, provedených v minulém týdnu, všechny čtyři

 

Levně a účinně ke zdraví. Pijte vodu, radí studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nedostatečná konzumace vody zrychluje biologické stárnutí, dobrý pitný režim prodlužuje zdravý život bez chorob, brání předčasnému úmrtí. Dostatečnému pití vody skládá aktuální studie bezpočet poct. Vychází přitom z dat o víc než jedenácti tisícovkách lidí, které sledovala po pětadvacet let.

 

Jak vyrobit vodu ze vzduchu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.06.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Již od nepaměti se lidé snažili zajistit co nejvhodnější podmínky pro život a rozvoj. Vznikaly tak nejrůznější nástroje pro zisk energie, vzduchu a vody. V současné době se populace potýká se stále menším množstvím vody, tento problém by mohl vyřešit systém S.A.W.E.R. Projekt českých vědců z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT a Fakulty strojní

 

VIDEO: Ovladač do ruky a vznést se nad vodu. Zkusili jsme elektrické prkno

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Boty nebo prkno poháněné proudem vody si už reportér Matěj Smlsal vyzkoušel. Nyní vám ukáže další vodní sport, létání na elektrickém prkně zvaném eFoil Lift. Po opatrném začátku se mu podařilo kolem Žlutých lázní v Praze několikrát proletět. Nakonec ho z vody tahali policisté.

 

Zkoušíme BDSM, ale ze sexu na pracovišti se stává tabu, říká sexuoložka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.06.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Jaké jsou sexuální fantazie mužů a žen? Jak vypadá milostný život průměrného Čecha? Jsme nastavení na mnoholásku? Vytlačí internet sex z postele? Je nevěra jako rakovina? A mají ženy šestý smysl, který ji dokáže odhalit? I o tom jsme mluvili s uznávanou sexuoložkou, psycholožkou a docentkou klinické psychologie Laurou Janáčkovou.

 

Stopa války v našich končinách: Dělníci na Znojemsku objevili tisíce granátů a pancéřových pěstí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.05.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Více než 2 000 kusů druhoválečné munice našli ve středu tohoto týdne dělníci při výkopových pracích na Znojemsku. Přivolaní pyrotechnici zahájili likvidace granátů přímo na místě. Pancéřové pěsti čekal odvoz…   „Po odkrytí jsme zajistili 92 pancéřových pěstí, dále jsme vyzvedli 2000 ručních granátů převážně německé a maďarské výroby. Granáty musíme zneškodnit na místě,“ dodal

 

Jen tak vzlétnout nad hladinu. Sníte o létání? Vyzkoušeli jsme flyboarding

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.09.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Flyboarding - jde o vznášení nad hladinu v různých výškách až do šestnácti metrů. Tohoto vznášení, při němž může provádět akrobatické kousky, dociluje flyboardista pomocí trysek. Jsou připevněné k nohám a hadicí napojeny na vodní skútr. Jeho motor pumpuje do trysek vodu. Ve sportovní verzi pod tlakem, který si určuje flyboardista, v zážitkové zajišťuje chod motoru parťák na člunu.

 

Skrývá se řešení klimatické krize v měsíčním prachu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.02.2023 (14:32)     Sekcia zajimavosti

Zvyšující se globální teplota, stoupající hladina moří nebo stále extrémnější počasí jsou jen některými z průvodních jevů klimatických změn na naší planetě. Málokdo z expertů v současnosti pochybuje o tom, že jejich hlavní příčinou je lidská činnost, zejména pak spalování fosilních paliv, které do atmosféry uvolňuje skleníkové plyny. Z akademické sféry nyní přichází originální nápad,

OBRAZEM: Dystopie. Ilegální zlatokopové žijí v temném podzemí celé roky

Muž škytal 68 let v kuse, přesto si svůj dlouhý život vychutnával

Noční hlídač se bál o život a podal výpověď. Odejít už nestihl

Podal ruku ďáblu: chtěl zastavit koncentráky, dodával do nich Cyklon B

Věda odstartovala boj proti Spermagedonu

Přemýšlení není jedinou možností. Naučte se být spontánní

OBRAZEM: V největších slumech a favelách světa život končí narozením

Klamná tvář alfasamce. Porady v trenkách odhalily skrytá tajemství

Skutečný svět Angry Birds: Jaké jsou zvrhlé agresivní choutky ptáků?

Mamuti v Mexiku

Život na heroinu jako pracovník soudu tetováním chválit nesmím, líčil muž

Nasadili život při zkoumání zákeřných chorob

Poslední SMLSALOVINY: extra porce bizáru, sexu i boje o život

S marihuanou jsme si souzeni, říká boxer Mike Tyson

Fotograf šel na tři týdny do skafandru. Otestovali jsme i 250 lidí denně, říká

Den vzácných onemocnění

Útulná a bohatá doba bronzová. Vědci do ní nahlédli skrze britské Pompeje

Máme o ně strach, denně riskují život. Jak se žije rodinám hasičů či vojáků

Dlužník si užíval na cizí účet. Věřiteli došla trpělivost a zosnoval vraždu

Stalinův zavržený syn. Diktátor mu odmítl zachránit život

Ženy byly silné a schopné vždy. Obrozenci jejich historii přepsali, říká historik

Dvojí život pana Bashary: jeho manželka až do konce urputně bojovala o život

Polštářový vrah s temným dětstvím. Zabil desítky lidí, život pro něj neměl cenu

Deprese: Když život bolí

Vznik život v jezerech?

Kvalitní spánek vám prodlouží život!

Tetování mám všude, ale jen dvě mi ničí život, líčil čtyřicátník

OBRAZEM: Aljaška před sto lety. Staré fotky líčí všední život indiánů

Covid nám zlepšil sexuální život, tvrdí muži. Ženy nesouhlasí

Pro život i pro smrt. Knihovnička se změní na rakev

Tváře z alba G. T. Fotky nesou svědectví o životě a smrti v ghettu Terezín

Život za silnými hradbami z kostek cukru

Obávaný lupič Hamerle děsil celé Bechyňsko. Kulkou ho skolil četník Janda

Hydrolog Václav Šípek: Voda je. Rozhodují ale extrémy, ne průměr

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy