Pozřou i aligátora: Pohled do neuvěřitelných hadích čelistí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.01.2023 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Hadi mají schopnost, jakou se nemůže chlubit žádné jiné zvíře na naší planetě. Díky speciálně uzpůsobeným čelistem dokážou pozřít kořist mnohokrát mohutnější než oni sami. Čas od času přicházejí zejména z Amazonie zprávy, že největší známé druhy hadů, jako je například anakonda velká nebo krajta mřížkovaná, pozřely i takovou kořist, jakou je aligátor, nebo v těch horších celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada odpočívajícího poté, co pozřel kořist, kterou v některých případech trávil i několik týdnů, možná vás zaujalo, že na jeho poměrně úzkém těle jsou vidět obrysy uloveného zvířete. Čas od času přicházejí zejména z Amazonie zprávy, že největší známé druhy hadů, jako je například anakonda velká nebo krajta mřížkovaná, pozřely

 

Nesnášel vyčítavý pohled manželky. Když nezabrala otrava, musel ji udusit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.05.2020 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Podíval se na ni a ona mu pohled opětovala. Bylo v něm tolik vášně! Zabolelo ho ve slabinách. Kdy už ji bude moci zase obejmout? „Tak na zdraví,“ řekl a zvedl sklenici. „Na vaše, soudruhu řediteli,“ ozvalo se téměř jednohlasně. Usmál se. Už věděl, co udělá, až přijde domů.

 

Nikdo vás nechápe jako váš pes

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Šimpanzi, delfíni, krkavci nebo chobotnice platí za špičku inteligence ve zvířecí říši. Přesto žádný z těchto druhů neumí to, co váš pes. Stačí se zadívat určitým směrem a váš pes, pokud vás pozorně sleduje, brzy otočí pohled týmž směrem. Krkavec to neudělá, delfín už vůbec ne. Žádná náhoda. Proč psi pohled otočí, má prosté vysvětlení.

 

Nikdo vás nechápe tak, jako váš pes

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Šimpanzi, delfíni, krkavci nebo chobotnice platí za špičku inteligence ve zvířecí říši. Přesto žádný z těchto druhů neumí to, co váš pes. Stačí se zadívat určitým směrem a váš pes, pokud vás pozorně sleduje, brzy otočí pohled týmž směrem. Krkavec to neudělá, delfín už vůbec ne. Žádná náhoda. Proč psi pohled otočí, má prosté vysvětlení.

 

Vousy jako nárazník. Evoluce nás tak chrání před údery

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Podobně jako lví nebo paviání hříva chrání důležitá místa jako hrdlo a čelisti. Ano, vousy nám evoluce nadělila kvůli našemu násilí. Aby absorbovaly údery. Tvrdí to aktuální studie.

 

Nová studie odhaluje souvislosti mezi střevní mikroflórou a autismem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.10.2023 (18:28)     Sekcia zajimavosti

Na první pohled to zní nepravděpodobně, ale jen na první pohled. Spojitost mezi poruchou autistického spektra a tzv. druhým mozkem těla je zřejmější než kdy dříve. Nová práce, na níž se podílelo více než čtyřicet vědců z různých oborů, zjistila dosud nejsilnější souvislost mezi autismem, střevními mikroby, imunitou hostitele, genetickými projevy v nervovém systému a

 

Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.07.2020 (10:36)     Sekcia zajimavosti

Díky novým technologiím a novému výzkumu zkamenělin z jihozápadního okolí Prahy, které jsou součástí sbírek Národního muzea, se nyní změnil pohled na evoluci zubů. Vědci totiž objevili zuby u zkamenělin dávných čelistnatých obratlovců (akantotoracidů) starých 409 milionů let, přičemž doposud se zuby u těchto živočichů nikdy dříve nenašly a předpokládalo se tedy, že je vůbec

 

Skrytý stav mezi kapalinou a pevnou látkou byl možná objeven

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.08.2023 (01:24)     Sekcia zajimavosti

Na první pohled vypadá sklo jako jednoznačně pevná látka. Jenže pohled na vnitřní uspořádání jeho částic vnáší v tomto ohledu nemálo pochybností. Uvnitř totiž sklo vypadá spíše jako kapalina zamrzlá v čase. Tzv. amorfní pevné látky, jako je právě sklo, se vzpírají jednoduchému vysvětlení. Nový výzkum naznačuje, že někde mezi kapalným a pevným stavem se

 

Vytrvalý plavec

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.11.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Novozélanďan Harry Singh byl velice překvapen, když na pobřeží jižně od města Christchurch objevil tučňáka, navíc ne tak ledajakého tučňáka, nýbrž tučňáka kroužkového (Pygoscelis adeliae), jenž žije výhradně na Antarktidě, z čehož plyne, že tvor musel urazit neuvěřitelných více než 3000 kilometrů.   „Tučňák vypadal osaměle a dezorientovaně. Celou hodinu se ani nepohnul a zdál

 

Tvor, který jako by nepocházel z tohoto světa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.02.2021 (13:49)     Sekcia zajimavosti

Kdysi rozmanitá skupina hlavonožců, vampýrovky, obývala mělká šelfová moře jury a spodní křídy. Poté se však náhle fosilní záznam ztrácí a mezera mezi současností a posledním známým výskytem ve spodní křídě (stupeň apt) představuje neuvěřitelných 120 mil. let. Nález 30 milionů let (oligocén) starého zástupce v Maďarsku (Necroteuthis hungarica) pomáhá pochopit, co a kdy vedlo

OBRAZEM: Tragédie vzdušného obra. Požár zničil budoucnost vzducholodí

Bonnie a Clyde z Galanty: namísto útěku přes hranice sebevražda

Na co dojeli proradní špióni. Příběhy tajných agentů, kteří zradili

Fejeton Jakuba Koháka: Od dětí se máme co učit

Příběh dívenky v lese jak z hororu. Policisty pohled strašil ještě po letech

Listopad bez masturbace nezlepší zdraví. Kampaň zato slouží krajní pravici

Fantazie si nechávám raději pro sebe, směje se MOgirl Kateřina

Ženy prožívají tři druhy orgasmu. Zjistěte, jaký má vaše partnerka

Pleasure nabízí syrový pohled na porno. Film o pozadí natáčení vzbudil emoce

Jako do pekla. Groteskní přilba krále Jindřicha VIII. je stále záhadou

Jazyk nemusí být výlučně lidskou záležitostí

Ingenuity se na Marsu daří

Za divočinou nemusíte cestovat daleko

Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Pozoruhodný svět vyder

Ukřižovaný má tvář. Na pohled do jeho očí nikdy nezapomenu, říká vědec

Nemocného žloutenkou typu B nemusíte na první pohled poznat

Podvraťák, šmakuláda, žabař. Jaký je původ českých slov?

Tajnosti ospalého města: East Grinstead je domovem církví i sekt

Nik Tendo: Se seriály je to jako s hudbou. Vezmou nějaký svět a znásilní ho

Je klíč k dlouhověkosti skrytý v nízkých teplotách?

Poslední večeře: Magnum opus pana da Vinciho

Na zadnici mám tetování vrtačky. A má oplzlý význam, přiznal mladík

Jak obyčejná věc změnila pohled na dějiny lidstva?

Cynicky na impresionismus. Za neostrý styl jeho maleb prý může dobový smog

Příběh za slavným memem: holčička u hořícího domu je v tom nevinně

Mikrobiom jako otisk prstu?

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Místo, které není vhodné pro život

Unikátní ultra-temná galaxie

Jogínky na pitevně. Mrtvoly je učí, jak funguje tělo i jejich cviky

Ohrožené druhy – jejich dny jsou sečteny

Drama skryté za fotografií. Vražda zámečníka přiměla jeho milou skočit pod vlak

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy