Kolibříkům chybí gen, a tak se vznášejí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.04.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Na kolibříky jako by fyzikální zákony nepůsobily. Nepřestávají fascinovat tím, jak se uprostřed letu zastaví, celé minuty se vznášejí na místě, pak prudce vyrazí k dalšímu květu, a to klidně pozpátku. Žádný jiný ptačí druh to nedovede. Vznášení na místě využívají kolibříci nejen během sání nektaru, ale i k vytvoření dobrého dojmu při námluvách nebo při celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

VIDEO: Kochejte se poetikou potápění v mexickém Yucatánu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vznášejí se ve fantaskním světě klidu, ticha, prozkoumávají ho ladně, bez spěchu, s úctou. S pokorou. Ví, že říše cenotů, zatopených krasových závrtů, a lagun mexického Yucatánu nepatří jim, ale torzům stromů, rybám, želvám a krokodýlům. Podívejte se na podmanivý klip, který jejich podvodní návštěvu zachytil.

 

Čechům chybí vitamin D: Jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lidem s nedostatkem vitaminu D hrozí, že snadněji chytí covid-19 nebo další respirační nemoci. Na tuto skutečnost upozorňují rozsáhlé vědecké studie z Číny, Itálie nebo Polska. Z výzkumů dále vyplývá, že pacienti s deficitem vitaminu D nemoci hůře prožívají. Vitamin, který lidé získávají především ze slunečního záření, chybí podle odhadů až jednomu ze sedmi Čechů.

 

Vážný úraz mu nedovolil pracovat. Zhrzený otec zabil sebe i své tři děti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.12.2020 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, všichni víme. Člověk je ale silný tvor a s většinou tragédií se časem jakžtakž vypořádá. Když mu ovšem chybí podpora těch nejbližších, může se navždy ztratit v černých myšlenkách.

 

Hlavně žádný stres, říká MOgirl Nikol

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Za největší úspěch považuje, že si dovede užít každý den, což dřív nebylo pravidlem. „Byly časy, kdy jsem se netěšila na žádné nové ráno. „Teď je to jiné,“ usmívá se MOgirl Nikol. A dodává, že ke spokojenosti jí už chybí jediné: „Mám v plánu zapracovat na udržení vnitřního klidu.“

 

I náplasti budou chytré…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Vlastně už jsou, i když zatím jen v laboratořích. Ale pokusy s nimi jsou tak úspěšné, že už chybí jediné – rozšíření do velikosti vhodné pro člověka, ne pouze pro drobné laboratorní myši. Se zraněním pod náplastí je to trochu jako s pověstnou Schrödingerovou kočkou. Dokud náplast nesundáte a nepodíváte se pod ní, nebudete vědět,

 

Koho považujete za národního hrdinu? Češi tápou, jmenují sportovce a hudebníky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.04.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Čechům chybí sebevědomí. Většina neumí odpovědět na otázku, kdy jsme jako národ udělali něco výjimečného. Případně jmenovat někoho, na koho jsme hrdí. Při průzkumu se však objevila i jména jako Karel Gott, Václav Havel či Jaromír Jágr.

 

Popletové zločinu. Když k dokonalé akci chybí jen špetka štěstí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.02.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Dost bylo vražd, tentokrát si ukážeme, že i pachatelé trestných činů jsou lidé z masa a kostí, kterým buď opravdu nepřálo štěstí, a nebo to byli docela obyčejní popletové, kteří se unáhlili a potom nevěděli, jak z toho ven. Skutečných „géniů zločinu“ je strašně málo...

 

Proč chyběla pohřbeným vězňům temena lebek?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.05.2020 (11:49)     Sekcia zajimavosti

Mnoho lidí si libuje v dobrodružství a v reálném životě jim to pravé vzrušení poněkud chybí. Nemusí si však zoufat, řešení je jednoduché, stačí se připojit ke slavnému objeviteli Joshovi Gatesovi, který provází diváky pořadem Legendární místa. Spolu s ním lze objevit utajené kamenné labyrinty v jordánské poušti, překonat prokletou pevnost v indických horách nebo

 

Člověku z 12. století bychom rozuměli, ale neměli si s ním co říct, říká expert

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.12.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Už pětadvacet let žije ve 12. století. Obrazně, ale trochu i doopravdy. Již čtvrt století totiž staví Ladislav Tomič s přáteli šlechtický dvůr Curia Vítkov, který představuje téměř dokonalou repliku sídla z doby před osmi sty lety. Chybí už jen několik budov a vše má být završeno stavbou kostela. Jak se tehdy žilo? A z čeho se stavělo?

 

Robot barmanem: Jihokorejská kavárna má nového zaměstnance

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.05.2020 (11:13)     Sekcia zajimavosti

Řada podniků se po těžkých časech pandemie snaží znovu nabrat původní tempo. Jenže jim k tomu chybí to nejdůležitější – zákazníci. Strach z koronaviru je stále aktuální a podniky tak zoufale hledají způsoby, jak tento stav prolomit. Jihokorejská kavárna to zkouší přes speciálního robotického barmana, který zvládne zákazníkům uvařit 60 druhů kávy. Robotický zaměstnanec od

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy