V loňském roce zasáhla Evropu rekordní vedra

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.04.2023 (16:28)     Sekcia zajímavosti

Letní vedra a sucha se už v Evropě stávají tradicí. Podle dat služby Copernicus Climate Change Service (C3S) bylo loňské léto dokonce nejteplejší v historii měření. A predikce na tento rok nedávají naději, že by se tento trend měl zvrátit. V nové zprávě se uvádí, že rozsáhlé vlny veder vedly k tomu, že Evropu v celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Záchranná stanice Archa v loňském roce ošetřila celkem 1551 zvířat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pracovníci Záchranné stanice při Zoo Liberec Archa jen za loňský rok přijali do své péče celkem 1551 živočichů a za záchranou zvířat uskutečnili 506 výjezdů. Kromě Liberecka, Jablonecka a Frýdlantska, kde pomáhají dlouhodobě, nově rozšířili svou oblast působení i o Turnovsko, Železnobrodsko a Tanvaldsko. V roce 2022 se po dlouhých letech nárůst počtu přijatých zvířat

 

Cybertruck od Tesly si Evropan nezakoupí. Důvodem může být přílišný zájem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.05.2022 (08:15)     Sekcia zajimavosti

Zájemci mimo Severní Ameriku jsou dočasně zbaveni možnosti pořídit si Cybertruck od Muskovy Tesly. Důvod je prostý – společnost nestíhá vyřizovat objednávky.   Vozidlo bylo představeno světu teprve v roce 2019, ale už v loňském roce přesáhl počet zájemců o jeho pořízení těžko uvěřitelný milion lidí. S ohledem na tento nečekaný tlak se Muskova Tesla

 

Vařili naši předci v kladinské situle pivo?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

V roce 2017 byla u malé vesnice Kladina na Pardubicku nalezena bohatě zdobená bronzová situla, vysoká nádoba ve tvaru vědra, kterou odborníci datují do pozdní doby bronzové, zhruba 800 let před naším letopočtem. Nyní zjistili, že se v ní pravděpodobně vyrábělo bylinné pivo. Pokud je to pravda, jednalo by se o nejstarší kdy nalezený důkaz o přípravě

 

Pád osmanské říše. Mohla změnit Evropu, osudnou se jí stala porážka u Vídně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.11.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Osmanská říše po staletí patřila k nejmocnějším na světě. Ovládala území na třech kontinentech a téměř dobyla Vídeň. Kdyby se to Turkům podařilo, změnili by Evropu navždy. Neúspěch však předznamenal skon impéria, který přišel před 100 lety, píše Magazín Víkend DNES.

 

I policisté se v práci zasmějí. Jaké zábavné případy řešili v loňském roce?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.01.2021 (19:50)     Sekcia zajimavosti

Jistěže policisté na tísňových linkách 156 a 158 celoročně řeší zejména vážné věci. A buďme jim za to vděční. I oni se však občas mají čemu zasmát. Přinášíme jejich nejzábavnější zážitky z uplynulého roku.

 

Spásná rezonance: Našla odpověď na vznik migrén?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Na cestu do hlubokých „vod“ lidského mozku se v loňském roce vydal mezinárodní vědecký tým. A zdá se, že při pátrání narazil na klíč, který v budoucnu otevře dveře k účinné léčbě. Významnou roli ve výzkumu sehrála magnetická rezonance, s jejíž pomocí se experti jako první na světě podívali na mozky 20 lidí s migrénou

 

Medicínské objevy roku 2023: AI se školí na screening

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.02.2024 (10:12)     Sekcia zajimavosti

Rakovina slinivky patří k nejagresivnějším typům nádorů. Jen v České republice si tuto diagnózu každým rokem vyslechne na 2000 pacientů, nejčastěji z řad mužů. Pro své anatomické uložení však bývá toto onemocnění odhaleno až ve značně pokročilém stadiu. Čas je proto to, oč tu běží…   Odborníci proto v loňském roce do procesu diagnostiky zapojili také

 

Létající stroje na smrt

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.07.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V posledních letech se jako synonyma pro invazní druhy skloňují především dva zástupci sršní. Konkrétně se jedná o sršeň asijskou (Vespa velutina) a sršeň mandarinskou (Vespa mandarinia). Zatímco druhý ze zmíněných zástupců si vzal „do parády“ především USA, kde započal svou invazi v roce 2019, sršeň asijská ohrožuje Evropu, a to včetně České republiky. Sršeň

 

Technologie snižuje pracovní stres

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.07.2021 (22:00)     Sekcia zajimavosti

Společnost Dell Technologies studuje potřeby zákazníků a jejich vývoj a na základě výsledků svých výzkumů pracuje na inovacích. V loňském roce proto provedla svou první neurovědeckou studii zaměřenou na souvislost mezi vztahem lidí k technice a tím, jak technika ovlivňuje jejich schopnost vykonávat práci. Ukázalo se tak, jaký má fungování techniky vliv na celkovou pohodu

 

Šest technologických průšvihů roku 2021

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.05.2022 (09:30)     Sekcia zajimavosti

Letopočet 2021 vejde do dějin především jako druhý rok pandemie nemoci Covid-19. Ale děly se i jiné věci, mimo jiné ve světě technologií. A ne vše se zcela povedlo. I v loňském roce se vyskytla řada případů, kdy vzývané technologie fungovaly mizerně, či zcela selhaly. Nejkřiklavějšími z nich byly výpadky internetu, ochromující útoky ransomwaru či

Planetka Psyche se dočká společnosti

Na počtu terapií se rok pandemie výrazně nepodepsal

Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?

Případů tuberkulózy v Česku výrazně přibylo

Naštěstí se propadli do latríny. Incident urovnal spor šlechty s církví

Co přinesl rok 2023: Genová terapie v hematologii

Rekordní squirt. Sexuální koučka překonala vlastní výkon

Potvrzeno! Alkohol škodí ženám mnohem více…

Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo

Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima

V soutěži o největší počet měsíců ve Sluneční soustavě jde Jupiter do trháku

Tukovce: Časovaná bomba v útrobách kanalizace

Směřujeme do doby ledové. Ohlásí se extrémním suchem, říká geolog Šída

Hecovali jsme se. Světová elita si vychutnala skateboarding na Štvanici

OBRAZEM: Objevitel Alexandr Veliký. Středověk fascinovala jeho batysféra

Vražedný Huascarán. Před 50 lety zabilo zemětřesení 14 českých horolezců

Jsou medvědi škodná?

Česko finalizuje unikátní projekt dopravy budoucnosti

Nebezpečný klan: dějiny rodiny Kennedyů jsou plné neštěstí

Okřídlený mistr dravosti: Sršen asijská útočí na Evropu

Doprava budoucnosti v reálu: Brno je vzorem pro Evropu

Ušetřit Slovany? Leda jako otroky. Jak chtěli nacisté přetvořit Evropu

V Česku ubylo lidí s tuberkulózou

Velký konzumní mejdan je u konce, mění se naše vnímání, hlásí profesor Komárek

Dubajská SPZ za 315 milionů korun. Seznamte se s drahými značkami

Přestupná minuta přichází

Evropu sužují vysoké teploty, podle vědců vlny veder přicházejí dříve

Koronavirus ze stresu? Vědci zkoumají populace netopýrů

Kdo byl nejohroženější?

Pták roku 2022

Poslední kapitola v příběhu DNA dočtena

Peking zahalila oranžová mlha

Hentai i romantika. Server shrnul, co vládlo pornu v roce 2021

Příčinu války na Ukrajině hledejme před 200 tisíci lety, říká Čech s IQ 206

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy