Danajský dar planetě Zemi: Energie z 25 miliard atomových bomb

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.08.2023 (13:21)     Sekcia zajímavosti

25 miliard jaderných bomb. To je fantaskní a šílené číslo. Ale právě tolik energie, kolik vytvoří 25 miliard jaderných bomb velikosti té, která před 78 lety zničila Hirošimu, vyslalo lidstvo od roku 1971 do pozemského klimatického systému. A to se nutně musí někde projevit. Od 18. století lidé vytahují fosilní paliva z jejich úložišť hluboko celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Hra savců na planetě Zemi je v poločase

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.01.2024 (20:33)     Sekcia zajimavosti

Kdysi dávno pevnina na naší planetě tvořila jeden gigantický superkontinent. A za 250 milionů let jednotlivé kontinenty opět splynou. To vyvolá podstatné změny, na které zásadní promění pozemskou biodiverzitu… První savci se na planetě Zemi objevili během druhohor a zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že právě oni se stanou jedním z nejvýznamnějších představitelů pozemské fauny. V

 

Žijeme na planetě dvojníků?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Na planetě Zemi aktuálně žije 8 miliard lidí. Co člověk, to unikát. Anebo ne? Vědci totiž v letošním roce přišli s tezí, že každý z nás má někde – kdekoli – svého dvojníka… Až dosud platilo, že naše tvář je jedním z rysů, který nás činí jedinečnými. Z nejnovějšího výzkumu však vyplývá, že naše osobité

 

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Za posledních 50 let se lidská populace více než zdvojnásobila. Momentálně se po planetě Zemi pohybuje přes 8 miliard jedinců. Predikce nastiňují, že do roku 2050 číslo „poskočí“ k hranici 10 miliard. Tím se nabízí otázka… „Zvládneme tuto masu vůbec nakrmit?“ Z na pohled nepříznivé situace proto vyplývá poměrně silný tlak na neustálé zlepšování vlastností

 

Země hicuje – oceány se oteplují

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Z nejnovější analýzy provedené v uplynulém roce vyplývá fakt, že je možné oteplování oceánů přirovnat k energii, která by se uvolnila při výbuchu atomové bomby. Jejich oteplování se navyšuje rychlostí zhruba pěti atomových bomb za vteřinu. Podle všech dostupných informací získaných z měření pod dozorem badatelů se oceány planety Země ohřívají mnohem rychleji, než se

 

Jak se žije astronautům?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.08.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Život ve vesmíru se ani vzdáleně nedá srovnávat s tím na Zemi. Přestože astronautům mnohdy vše ulehčuje mikrogravitace, není to „to pravé ořechové“. Jaké další nástrahy musí každý den lidé žijící stovky kilometrů nad námi překonávat? Člověk je uzpůsoben životu na planetě Zemi v atmosféře a gravitaci, na kterou si za tisíce let již zvykl.

 

Světová populace překročila hranici osmi miliard!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Osm miliard. Tolik lidí žije podle odhadů na Zemi. Podle odhadů Organizace spojených národů dosáhl počet obyvatel planety tohoto mezníku 15. listopadu. Od vzniku Homo sapiens uplynulo zhruba 300 000 let, než nás na Zemi žila miliarda. Bylo to kolem roku 1804. Poslední miliarda přibyla za pouhých dvanáct let. „Osmimiliardový milník s sebou přináší také

 

Účet za energie nemusí být nutně noční můrou aneb kde najít energetické rezervy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.10.2022 (17:20)     Sekcia zajimavosti

Chytrá domácí zařízení neusnadňují jen zavírání garážových vrat nebo nemají na starosti jen zabezpečení domu. Pokud jsou správně využívána, mohou také pomoci ušetřit spoustu energie a tím i peněz. Což vzhledem k současné situaci na energetickém trhu může znamenat snížení nákladů v řádech tisíců korun ročně. Podle odhadů Američané každým rokem utratí 130 miliard dolarů

 

Slunce nebo kolize černých děr aneb kdo poslal na Zemi dávku záření gamma?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.02.2024 (12:23)     Sekcia zajimavosti

Slunce bývá často opěvováno jako matka pozemského života. To je samozřejmě do značné míry pravda, ale nelze zároveň zapomínat na to, že jednou bude jeho hrobařem. A do té doby navíc může života na planetě Zemi pořádně zkomplikovat. Ostatně, v minulosti už to několikrát dokázalo. Slunce je celkem průměrná hvězda patřící do skupiny žlutých trpaslíků.

 

Slunce nebo kolize černých děr aneb kdo poslal na Zemi dávku záření gama?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.02.2024 (12:23)     Sekcia zajimavosti

Slunce bývá často opěvováno jako matka pozemského života. To je samozřejmě do značné míry pravda, ale nelze zároveň zapomínat na to, že jednou bude jeho hrobařem. A do té doby navíc může života na planetě Zemi pořádně zkomplikovat. Ostatně, v minulosti už to několikrát dokázalo. Slunce je celkem průměrná hvězda patřící do skupiny žlutých trpaslíků.

 

Vědci poprvé získali z jaderné fúze víc energie, než do ní dodali

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.12.2022 (18:34)     Sekcia zajimavosti

Američtí vědci dosáhli klíčového milníku v úsilí o získání velkého množství energie s nulovými emisemi uhlíku pomocí jaderné fúze. Jedná se o zásadní krok k produkci čisté a levné energie. Cílem výzkumu jaderné fúze je napodobit jadernou reakci, při níž vzniká energie uvnitř Slunce. Naše mateřská hvězda je totiž jedním velkým reaktorem, ve kterém fúzuje

Co skrývají tajemné geoglyfy?

Pandemie: Jedna ještě neskončila a za rohem již číhá další

10 netušených zajímavostí o vejcích

Perseverance hlásí úspěšné přistání

Nejmenší tučňák, jaký kdy obýval planetu Zemi

Nejtěžším tvorem, který kdy obýval Zemi, byl pravěký leviatan

Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?

„Zpráva“ v lahvi odstartuje vstříc vesmíru

Stane se AI žroutem elektrické energie?

Nukleární Francie

Když energii vládne vítr

Zemědělství 4.0: Jak bude chutnat budoucnost?

Nové technologie pro budoucnost jaderné energetiky

Spalovači energie: Jsou děti super druh?

Podle nové studie by temná energie mohla vznikat uvnitř černých děr

Vodní energie v českých zemích: Trochu opomíjená, ale stále kouzelná

Honda a JAXA vyvinou systém oběhu obnovitelné energie

Falešní policisté a škoda za 12 miliard. Vyšetřování trvá již třicet let

Sonda Osiris-Rex se vrací k Zemi i se vzorky z planetky Bennu

Peugeot: Ekologická výzva současnosti

Webb se ještě chvíli zdrží

Největší a přesto zranitelní

Webbův teleskop je na místě

Australské ekosystémy v ohrožení

Máme své dvojníky? Jak je pravděpodobné, že na světě žije naše dokonalá kopie

Člověk jménem Ježíš. Byl to nevzdělaný venkovan, ale uměl mluvit

Jaký je vztah lidstva k planetě?

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

KOLIBŘÍCI: Létající drahokamy

Obří zásoby ledu na rovníku Marsu

Voda nad zlato i ve střední Evropě

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Každý desátý Čech trpí astmatem

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy