Přechodové rituály a rituály obecně jsou pro člověka nezbytné

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.08.2023 (07:07)     Sekcia zajímavosti

Slyšeli jste už o pojmu přechodový rituál? Jde o významné životní milníky související nejčastěji s životními změnami jako je například přivítání nového člena rodiny, svatba nebo přechod do nové životní fáze. Tou může být významné narozeninové jubileum, získání maturitního vysvědčení nebo první pracovní příležitost. Jedná se ovšem i o zdánlivé maličkosti. Symbolem přechodového rituálu se dá označit celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Vietnamské rituály smrti. Jak vykopávají mrtvého a mluví se s ním „přes wi-fi“

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Vietnamský hrob v Česku téměř nenajdete, místní komunita odváží své mrtvé do rodné země. Pohřeb je velká slavnost, s černým humorem ji označují jako „smrtozeniny“. Kvůli rozloučení pozvou stovky lidí, popisuje událost a související rituály týdeník 5plus2.

 

Obřady opěvující život: Slavíme narození i dospívání

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Přechodové rituály tvoří nedílnou součást našeho života. Znamenají totiž nejen změnu naší společenské definice, ale zejména individuálního chápání sebe sama. Však přechod z pubertální fáze do dospělosti, nebo výměna statusu studenta za zaměstnání není jak tak. Podrobně se na tento fenomén životních změn zaměřil antropolog a religionista s francouzskými kořeny, Arnold Van Gennep (1873–1957), který

 

Člověk jménem Ježíš. Byl to nevzdělaný venkovan, ale uměl mluvit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Narození Ježíše ve stáji poblíž Betléma – nejdojemnější příběh Bible. A pak jeho ukřižování a zázračné zmrtvýchvstání... Pro většinu Čechů jsou Vánoce a Velikonoce už jen hezké rituály, pro velkou část z 2,4 miliardy věřících křesťanů po celé planetě je ovšem narození a zmrtvýchvstání Ježíše Krista něčím mnohem víc.

 

Pořiďte si psa, zajistí vám fyzické i mentální zdraví ve stáří

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vnese vám do života přátelství a radost, ale nejen to. Také návyky. Prospěšné rituály. Venčení, vycházky, výlety, pohyb. A to se promítne do lepší kondice ve stáří. Intuitivní úsudek potvrdila zcela exaktní studie z Japonska. Americký výzkum poté naznačuje, že zvířecí společnost udržuje v kondici i lidský mozek.

 

Čechura: Čarodějnické procesy na Moravě byly jiné, sekta tam opravdu existovala

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Čarodějnické procesy jsou temnou kapitolou historie, nevyhnuly se ani severní Moravě, kde byly v 17. století upáleny více než dvě stovky lidí. Procesy ve Velkých Losinách byly v mnoha ohledech odlišné. Podle předního znalce dějin Jaroslava Čechury tam skutečně dlouho existovala čarodějnická sekta, provozující rituály bizarní, až děsivé. Nyní o losinských procesech vydal přelomovou publikaci Kronika jednoho šílenství.

 

Univerzální léčivka symbolizující slunce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Původ měsíčku je zatím nejasný, ale předpokládá se, že jeho pravlastí je jihozápadní Evropa nebo severozápadní Afrika. Ve zvycích jižních Slovanů, ale také Angličanů se měsíček používal jako prostředek, kterým se zaručeně získala láska druhého pohlaví Květy symbolizují slunce, a jeho pouť během celého ročního cyklu. Proto doprovázela všechny sváteční rituály, ale zvláště svátky slunovratu

 

HIV a HCV: Tři písmena zhouby na „vedlejší koleji“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.12.2020 (11:39)     Sekcia zajimavosti

Viry jsou všudypřítomné. Nashromážděné pohromadě by vážily více než všechny rostliny a zvířata na zemi. Prozatím vědci identifikovali kolem 260 virů s potenciálem nakazit člověka, tedy navázat se na receptory lidských buněk a prostoupit jimi. I když zdaleka ne všechny představují pro člověka nebezpečí, některé děsí. Vedle SARS-CoV-2 jsou to především HIV a HCV. „Na

 

Střevní bakterie mají vliv i na náš sexuální život

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Střevní mikroflóra dokáže ovlivňovat zdraví člověka na různých úrovních. Je klíčová pro naši imunitu a pozitivně ovlivňuje i trávení. Podle mnoha studií z poslední doby má velký vliv také na sexuální život člověka. Jak k tomu dochází? Součástí střevní mikroflóry jsou mikroorganismy, které žijí v trávící soustavě člověka. V lidských střevech se nachází 1013 až

 

PFAS: Balíme jídlo do jedu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Jejich výroba započala někdy v polovině 20. století – PFAS neboli nesmrtelné chemikálie. Lidé je používají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, rekreačního oblečení či koberců. Pro zdraví člověka jsou vysoce toxické, co ale s tím, když je přijímáme spolu s vodou a potravinami? Okem je spatřit nelze, tudíž nejsou pro člověka viditelné,

 

Hmyz vs. déšť: (Ne)rovný boj v říši přírody

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

1–2 mm. Přesně tolik činí průměrná velikost dešťové kapky. Zatímco pro člověka jde o sotva postřehnutelnou velikost, hmyzu může i tento malý vodní „políček“ uštědřit velikou ránu. Ne nadarmo odborníci připodobňují sílu toho nárazu k bowlingové kouli. Hmyz patří k ektotermním druhům, jejichž tělesná teplota je silně ovlivňována okolním prostředním. Obecně tedy platí, že čím

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Houby jsou nezbytné k přežití lesa, ohrožuje je však klimatická změna

Dosud nejstarší genom moderních lidí byl rekonstruován z lebky ženy žijící před více než 45 000 lety.

Povrch jazyka každého člověka je jedinečný, odhalila umělá inteligence

ZEMĚ SE PROBOUZÍ – Vulkány zvyšují svou aktivitu

Ženy jsou k poruchám funkce štítné žlázy náchylnější

Klíšťata z měst jsou častěji infikovaná než ta z přírody

I náplasti budou chytré…

Příliš očisty škodí, říká vědec. Nesprchoval se pět let

ISS se dočká „záplaty“

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Velkolepá Afrika je stále krásná, jen je tu krásu třeba více hledat!

Cihlový dům: klasika, která nezklame

Kam pro nová antibiotika? Třeba do mraveniště

Mohli být neandrtálci chytřejší?

Jak na ženský orgasmus? Víc se při milování líbejte, říká studie

Jak dlouho žijí Evropané?

Orgasmus patří víc mužům. Společnost to vštípila jim i ženám, říká studie

Když se rozzáří obloha

Invazivní meningokokové onemocnění: V 68 % případech postihuje mladé do 24 let…

Příběh českého lva: Místo něj mohla být ve znaku řepa

Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí

Mořské obludy děsily od nepaměti. Hrůzné představy lidí se dají i vysvětlit

Altruismus: Vlastnost, která pomohla lidem prosperovat

Doroste nám jednou noha? Biolog o zázračné regenerační schopnosti buněk

Jídlo pro zdraví: 6 diet, které pomáhají bojovat proti nemocem

Češi a Slováci jsou zvláštní skupinou turistů, říká tatranský horský vůdce

Jak se šimpanzi léčí navzájem…

Sedm let fotila ve vězení tetování. Strach jsem neměla, říká etnoložka

Co se skrývá za pojmem kreacionismus aneb jak je to s tím stvořením

Traumatické vzpomínky: Lze je z mozku vygumovat?

Slzavým údolím ke snížení agresivity?

Kostnice – revoluce v pohřbívání

Revoluce v kriminalistice: Usednou kočky na lavici svědků?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy