Pěkný číslo vstupuje na trh

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.03.2021 (11:08)     Sekcia zajímavosti

Po více jak dvouletém vývoji vstupuje na trh pod názvem Pěkný číslo unikátní české pivo inspirované číslem π. Idea originální receptury vznikla na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a byla vyladěna Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze. Výrobu zahájil na konci minulého roku benešovský Pivovar Ferdinand. Receptura unikátního českého speciálu je přímo prosycena symbolikou čísla π. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Slušné číslo z Karlovky: Na Matematicko-fyzikální fakultě vzniklo další unikátní pivo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.11.2021 (13:36)     Sekcia zajimavosti

Univerzita Karlova spolu s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským navázala na již existující silné pivo „Pěkný číslo“ s charakteristickým číslem „pí“ ve znaku a vyvinula zbrusu nový nealkoholický nápoj, který by se mohl, na rozdíl od předchůdce, podávat i na půdě školy.    Jde o tzv. „Slušné číslo“, které má osvěžující chuť, ušlechtilé chmelové aroma

 

Všeříkající IQ: Měřítko úspěchu, nebo „jen“ číslo?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Jeho hodnota motivuje i traumatizuje… V průměru by se dala lidská inteligence vyjádřit číslem 100, v nadprůměru překonává metu 130. Co o nás ale jedno číslo vlastně vypoví? Oficiálně se o lidskou inteligenci začala věda zajímat teprve s příchodem 20. století. Průkopníkem prvních testů se stal v roce 1905 francouzský psycholog Alfred Binet (1857–1911). Zadání,

 

Sex se zralou kuchařkou byl pěkný, ale tetování chci pryč, říká mladík

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bylo to tetování se svérázným příběhem a onen příběh stál na specifických erotických preferencích svého nositele. Jenže obrázek na kůži nyní Coreymu kazí nové vztahy. A mladík navíc přiznává, že se jeho sexuální ideál změnil. Místo kuchařek vyššího věku obsadily dopravní policistky. V pořadu Tattoo Fixers Extreme proto požádal o překrytí tetování.

 

Oftalmologie: Bystrý zrak za tři, dva, jedna…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

S rozmachem počítačů a chytrých telefonů vstupuje oftalmologie do nového léčebného věku. Jen ve Spojených státech trápí dalekozrakost 8,4 % populace nad 40 let, v případě krátkozrakosti čísla vystoupala na 23,9 % populace. A věda předpovídá, že bude hůř… 2016 Oblast Klatovska sehrála zásadní roli v patnáct let trvajícím výzkumu genu, který stojí za vážnou

 

Koráli ve stresu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.04.2021 (06:30)     Sekcia zajimavosti

Na základě nového vědeckého experimentu bylo prokázáno, že korálové útesy v severním Rudém moři velmi špatně snášejí změny teplot, přesněji značné ochlazení vody. V současnosti se zdejší organismy musejí denně vypořádávat s podmínkami těsně nad jejich minimální teplotní hranicí.   Odborníci jsou toho názoru, že Rudé moře nyní vstupuje do chladnější fáze. Tamní korálové útesy

 

Fekální bakterioterapie: V Česku vyroste první banka

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Kontroverzní, riziková, a také experimentální – za takovou donedávna platila terapie fekální transplantace. V poslední době vstupuje do oficiální lékařské praxe a po světě rostou banky na uchování fekálního materiálu. Stále ji ovšem provází otazníky, ať už se týkají dárců, kterým se přezdívá „jednorožci“, nebo ojedinělé případy, které skončily úmrtím pacienta. Jedna z prvních věcí, kterou udělá

 

Vážení čtenáři, máme narozeniny…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (15:41)     Sekcia zajimavosti

Asi už jste zaznamenali, že slavíme 20 let na trhu. A i když narozeniny máme my, odměníme vás. Rozdáme 20 cen v hodnotě přes 21 000 korun. Soutěžní otázka zní: Kolikáté VYDÁNÍ časopisu 21. STOLETÍ je aktuálně na stáncích? a) 222. b) 232. c) 242. (Malá nápověda: Pokud jste četli číslo 5/2023, mělo by to

 

VIDEO: Unikátní zbraň je opět na trhu. Pistole CZ 75 jde do dražby

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je součástí limitované série o stovce kusů, ručně vyráběné, každý kus je originál. Pistole CZ 75 Republika je zdobená čtyřiadvacetikarátovým zlatem, nese bondovské číslo 007. Galerie Goltzova tvrz bude unikátní zbraň dražit v úterý 13. září.

 

Pobít, vypálit, zmizet. Caratacus děsil Římany gerilovým válčením

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.05.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pro Římskou říši v Británii byl nepřítelem číslo jedna. Bránil kmen, půdu, lid. Okupantská vojska deptal vojevůdce Caratacus se svými mobilními jednotkami partyzánskými útoky. Když taktiku změnil a vsadil na velkou, otevřenou bitvu, skončil zajatý v Římě. Císař ho však nechal žít.

 

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Za posledních 50 let se lidská populace více než zdvojnásobila. Momentálně se po planetě Zemi pohybuje přes 8 miliard jedinců. Predikce nastiňují, že do roku 2050 číslo „poskočí“ k hranici 10 miliard. Tím se nabízí otázka… „Zvládneme tuto masu vůbec nakrmit?“ Z na pohled nepříznivé situace proto vyplývá poměrně silný tlak na neustálé zlepšování vlastností

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy