Česká výprava do Afriky: Osmičlenný tým bude zkoumat savce s pandemickým potenciálem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.10.2021 (10:24)     Sekcia zajímavosti

Čeští odborníci z českobudějovického biologického centra Akademie věd, Jihočeské univerzity a Masarykovy univerzity vyrážejí do Ugandy s cílem zkoumat biodiverzitu malých savců. Výsledky jejich práce by mohly mimo jiné pozitivně ovlivnit epidemiologický výzkum. „Do Ugandy jsme vyrazili, abychom zaplnili slepá místa, odkud neexistují žádné informace o rozmanitosti drobných savců,“ popisuje vedoucí vědeckého týmu Josef Bryja. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Překvapivé objevy z Nové Guineje: Ztracená ježura i skákající kreveta žijící na stromě.

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.11.2023 (10:47)     Sekcia zajimavosti

Výprava oxfordských badatelů do Kyklopských hor v indonéské části ostrova Nová Guinea přinesla netušené výsledky. Expedice, která postupovala zrádným pohořím, shromáždila vůbec první fotografické důkazy potvrzující přežití místního bizarního savce, který klade vejce. Tým také nalezl desítky dosud nepopsaných druhů hmyzu, stejně jako nově objevené pavoukovce, obojživelníky a dokonce i krevetu, která žije na stromech.

 

Dotek budoucnosti a česká stopa vesmírných projektů ESA

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.02.2023 (12:54)     Sekcia zajimavosti

Z malého Česka se stává kosmická laboratoř s velkým vesmírným potenciálem a talentem. Už více než 50 firem se podílí na vývoji a výrobě hardwarových a softwarových řešení nejen pro evropské kosmické programy, ale i pro americkou NASA. Roční příspěvek České republiky do Evropské kosmické agentury se od letošního roku zvýší na 1,6 miliardy korun ročně.

 

Extrémní počasí bude hlídat česká družice SOVA

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.03.2023 (11:00)     Sekcia zajimavosti

Bouře, hurikány, extrémní sucha i přívalové deště. Klimatické změny si s lidskou civilizací pohrávají jak mořský příboj s papírovou loďkou. Tyto změny se zatím nedaří lidstvu zastavit, ale i za pomoci české družice bude možné je monitorovat. Jedním z hlavních úkolů české družicové mise SOVA bude zpřesnit klimatické modely a předpovědi extrémního počasí. Satelit bude zkoumat procesy ve

 

Češi pošlou do vesmíru SOVu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

V roce 2028 by měla na oběžnou dráhu Země vystoupat česká družice SOVA. Zkoumat bude procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry, které dosud nebyly dostatečně studovány, což by mělo pomoci přesněji předpovídat extrémní jevy počasí. S váhou okolo 100 kg bude SOVA (anglicky Satellite Observation of waVes in the Atmosphere) největším českým satelitem letícím

 

Mise Slavia bude zkoumat možnosti těžby surovin na asteroidech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.08.2021 (22:12)     Sekcia zajimavosti

Evropská kosmická agentura (ESA) doporučila k realizaci projekt Space Laboratory for Advanced Variable Instruments and Applications (SLAVIA). Ten má mít za úkol zkoumat možnosti těžby různých surovin na asteroidech potulujících se po Sluneční soustavě. ESA nyní dojednává s českými firmami podrobnosti projektu. Družice projektu SLAVIA ponesou tzv. hyperspektrální kameru, která je schopná analyzovat složení blízkozemních

 

Češi se míří do nebe. Proč patří mezi elitu kosmického průmyslu a vědy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Prestiž českého kosmického průmyslu a vědy roste. České firmy vedou mezinárodní vesmírné mise, dodávají součástky do raket, staví vlastní družice a stávají se uznávaným centrem analogových misí. Co všech z té české hroudy míří nahoru? Za tři/čtyři roky by měla na oběžnou dráhu Země vystoupat česká družice SOVA. Zkoumat bude procesy ve středních a vyšších

 

Z Afriky do Prahy. Měl jít do důchodu, místo toho je děkanem na české univerzitě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.05.2023 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Na odchod do důchodu se ještě necítil, a tak se Belgičan Patrick Van Damme v roce 2021 odstěhoval do Prahy. Hlavně proto, aby mohl – jako vůbec první cizinec – zastávat post děkana Fakulty tropického zemědělství, který mu nabídla Česká zemědělská univerzita.

 

Návrat plejtváků do jejich původní domoviny

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.08.2021 (16:33)     Sekcia zajimavosti

Plejtváky to táhne zpět do jejich původního prostředí, do vod Atlantského oceánu u španělského pobřeží, do místa, kde byli před více než 40 lety vyhubeni. Co stojí za tímto velkým přesunem?   Plejtvák obrovský (Balaenoptera musculus) se řadí mezi největší savce na světě. Ve vodách u Galicie na severozápadě Španělska byl zástupce tohoto druhu spatřen

 

Co přinese rok 2023 ve vědě?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.01.2023 (18:05)     Sekcia zajimavosti

Nový rok je zde a jako vždy s sebou přináší spoustu nadějí. Aby onu fázi očekávání nevystřídala cimrmanovská fáze zklamání, o to se budou snažit i vědci. Co tedy lze očekávat v roce 2023 na poli vědy? * V dubnu by měla k Jupiteru odstartovat sonda JUICE. Kromě krále Sluneční soustavy bude zkoumat i místní

 

Klonovaní koňští šampioni

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Když se řekne klonování, vybaví si většina lidí ovci Dolly, prvního klonovaného savce, který spatřil světlo světa v roce 1996. Od té doby bylo klonováno mnoho zvířat, od myší po velbloudy. Obzvláště výnosným businessem se však stalo klonování koní, především úspěšných šampionů. Lídrem je Argentina, která se specializuje na chov koní na pólo, letos se

Legislativní úprava komunitní energetiky

První klonovaný velký savec: Seznamte se s Dolly

Žil na Madagaskaru

HIV a HCV: Tři písmena zhouby na „vedlejší koleji“

Po Měsíci vyrazila Indie zkoumat i Slunce

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

Bude se zkoumat vesmírné počasí

NASA schválila dvě mise k Venuši

Poslední cesta létající observatoře SOFIA

Psilocybinem proti depresím

Myší „symbiózou“ k mladšímu organismu?

CROCODILE: Dopravní mozek Česka

Krůčky po měsíci a zpět k Zemi. Vesmírné expedice, které uspěly, či ztroskotaly

Kam pro nová antibiotika? Třeba do mraveniště

Osvětlí jeskynní komora kulturu neandrtálců?

Výprava za moře

Čeští vědci zachraňují africkou divočinu

Budoucnost ve jménu fenoménu H2: Honba za nulou

Na cesty vyrážím zásadně s mobilem a zápisníkem, říká reálný „Indiana Jones“

Pramen vlasů Ludwiga van Beethovena odhalil jeho nemoci i rodinné tajemství

Dlouhodobé následky covidu přetrvávají i dva roky po nakažení

Českoslovenští archeologové objevili v Guatemale 3000 let staré mayské město

První kvantový počítač pro Ostravu

Vrací se malárie zpět za oceán?

Českou republiku dobývají nepůvodní druhy klíšťat

Přišel Richard a já běhal pro těhotenské testy, vzpomíná ošetřovatel goril

Africké deštné lesy se stávají cílem drancování

Středověké africké město se umělo bránit suchu

Česká společnost entomologická vyhlásila Hmyzem roku 2023 tesaříka pižmového.

Šarvátky mezi nejmenšími šelmami Afriky prospívají jejich mláďatům

Český černobílý svět. Africký král z Bruntálu odhaluje osudy a kořeny Afročechů

Při psaní na papír jinak myslíme, volíme jiná slova. S dopisy končí jedna éra

Dotek budoucnosti a nová česká stopa v kosmu

Špičkoví vědci pomohou Česku s obnovitelnou energií

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy