Vyhynulý druh zebry se vrací

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.08.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Zebra kvaga byla jako zcela nový jihoafrický druh zebry klasifikována v roce 1778. Hnědobílé zbarvení pokrývalo hlavu a krk, hřbet měla hnědý a nohy bílé. K jejímu vyhubení v důsledku lovu v koloniálním období došlo již před více než 130 lety. Poslední zástupce kvagy zahynul v amsterodamské zoologické zahradě Natura Artis Magistra 12. srpna 1883, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Hlístice staré 46 000 let se probudily k životu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.07.2023 (12:58)     Sekcia zajimavosti

Celých 46 000 byly zamrzlé v sibiřském permafrostu. Přesto nebyly mrtvé. Hlístice, které pamatují mamuty i neandertálce, se podařilo i po tak dlouhé době oživit. Ožily jen nakrátko, ale přesto ještě hlístice stačily pro současnost zanechat své potomky. Podle genetických analýz vyhynulý druh tak znovu ožil. Mezinárodní tým vědců, který novou studii vypracoval, hlístice našlel

 

Tajemná zkamenělá rostlina patří do stejné rodiny jako kadidlo a myrha

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Zkameněliny podobné korálkům zasazené do šedého rohovce, sedimentární horniny, objevili paleontologové v Indii už v 70. letech 20. století, ale netušili, k jakému druhu rostlin je přiřadit. I když jich v následujících letech bylo objeveno více, teprve nyní se vědcům podařilo přijít záhadě na kloub. Vyhynulý druh rostliny, které patřila nalezená semena, vědci rezignovaně označili

 

Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.04.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými

 

Andy odkryly další svá tajemství

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.12.2020 (15:30)     Sekcia zajimavosti

Ve skrytém bolivijském údolí na svazích And poblíž tamní metropole La Paz objevila vědecká expedice až 20 druhů živočichů a rostlin, a to buď dosud neznámých, nebo považovaných za vyhynulé. Badatelé odhalili vzácné motýly pestrobarvce a žáby, jako například nový druh zakrslé žabky. Dále popsali nový druh hada z podčeledi chřestýšovitých. Objevena byla neznámá orchidej

 

Roman Pavela: Šaman českých bylinek

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.05.2020 (10:31)     Sekcia zajimavosti

Doma si povídá s rostlinami. Fascinuje ho, že každý den někdo někde ve světě objeví nový druh rostliny nebo novou látku. Vrací prastaré, zapomenuté znalosti starých bylinkářek zpět k životu, stejně jako strukturoval všechny české herbáře – staleté vědění našich předků – do souhrnných tabulek. A je dost možná nejcitovanějším vědcem na světě v oboru biologicky aktivních látek…

 

Nový druh žáby je pojmenován po autorovi Pána prstenů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Ekvádorští vědci objevili nový druh potoční žáby s růžovýma očima a zlatě skvrnitými prsty. Protože vypadá, jako by přišla ze Středozemě, pojmenovali jí její objevitelé Hyloscirtus tolkieni po J.R.R. Tolkienovi, autorovi knih „Hobit“ a „Pán prstenů“. „V potoce v lese žil Hyloscirtus. Nešlo o žádný ošklivý, špinavý potok s bahnitým zápachem, ani potok, bez života,

 

A nakonec vymřel i hobit. Proč jsme poslední lidský druh, který přežil až dodnes

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.02.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Dnešní stav, kdy na Zemi žije pouze jeden druh člověka, je z hlediska historie raritou. Během téměř celých dějin rodu Homo, trvajících zhruba tři miliony let, žilo vedle sebe několik druhů lidí a řada z nich se mezi sebou i pářila. Navzájem si tak předávaly geny a upravovaly DNA. Dnešní lidstvo tudíž vlastně tvoří populace mezidruhových kříženců. Mutantů.

 

Jak se udržuje rozmanitost v přírodě? Na hledání odpovědí poskytne Evropa prestižní grant českému vědci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Biologická rozmanitost na celém světě dramatický klesá a mnoha druhům hrozí vyhynutí. Která společenstva přežijí? Ta, kde je velké množství rozmanitých druhů, nebo ta, kde jeden druh převládne? A vydrží déle druh, v němž jsou všichni jedinci stejní, nebo v němž se naopak odlišují? „Abychom vymírání druhů mohli zabránit, musíme tyto souvislosti znát,“ říká Jan

 

Stá zebra Chapmanova v liberecké zoo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.01.2021 (14:01)     Sekcia zajimavosti

Zebry Chapmanovy (Equus quagga chapmani) mohou návštěvníci v liberecké zoo obdivovat již od roku 1970. Koncem loňského roku tedy uplynulo jubilejních padesát let od počátku jejich chovu a za tu dobu přišlo v Liberci na svět rovných sto mláďat. To poslední, sté, se narodilo na první svátek vánoční, 25. prosince. Chov zeber Chapmanových má v

 

Obří opice měly tři metry a čtvrt tuny. Věda teď zjistila, proč vyhynuly

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bylo to pravěké monstrum, největší primát všech dob, to věda věděla. Měřil tři metry, vážil až tři sta kilogramů. Přesto byl „giganto“, jak ho studie familiárně označovaly, záhadou. Na Zemi žil po dva miliony let, proč však vyhynul? Nová studie nabízí odpověď i důkazy. Opice doplatila na klimatickou změnu a své obří rozměry.

520 milionů let stará fosilie pravěkého členovce objevena v Číně

Podceňovaný osel: Při budování říší sehrál důležitější roli než koně

Anální sex mám ráda, ale vytetované to už mít nechci, lkala dívka

Radši naživo. Lidé jsou unavení z online seznamek, vrací se rychlé randění

Bitva o porno pokračuje. Mužům škodí, ženám prospívá, říká studie

Darwinismus jinak: přirozený výběr straní přátelství a spolupráci

Proč vymřel největší lidoop všech dob?

Pýcha našich rašelinišť

Střevní mikroflóra překvapuje

Klonovaná hříbata koně Převalského mají zvýšit diverzitu druhu

Kolibříkům chybí gen, a tak se vznášejí

Whisky z krabů. Americké lihovary se snaží invazivní druh zničit vypitím

Musíme se snažit nahradit přírodu, říká k utracení rysů mluvčí zoo

Za vzácnými žabkami do Liberce

Červenec je podle Čechů a Slováků měsícem pikniků

Školky pro megalodony

Známá, či neznámá?

Dinosaurus s „velkým nosem“

Geny vší nabízejí vodítka k pradávné historii lidstva

Už dinosauři věděli, co je kašlání a kýchání

Ovládli jsme planetu, Země není nafukovací. Mars může podle vědců být další

Kolika let se může dožít váš pes? Hloubková studie odpovídá

Pozor na kousnutí

Gastro revoluce: Amerika koštuje umělé maso!

V panamském pralese byly objeveny zombie rostliny

„Fujtajblík“ již nebude kráčet po mořském dně

Ptákem roku 2023 byl vyhlášen polák velký

Už je tady: První výskyt sršně asijské hlásí z Plzně

Pták roku 2022

Nejmenší tučňák, jaký kdy obýval planetu Zemi

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

V liberecké zoo jsou prvně k vidění kriticky ohrožení gekoni modří

Zpívající lemuři mají smysl pro rytmus

Nečekaný druh závislosti: Nosní kapky mohou být nebezpečné

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy