Příčina útoků Hunů na římskou říši odhalena, stálo za nimi sucho!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2022 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Hunské vpády do východní a střední Evropy během 4. a 5 století byly dlouho považovány za počátek krize, která spustila tak zvané stěhování národů, což vedlo k pádu římské říše. Vědci se domnívali, že za nimi stálo lačnění Hunů po zlatě. Podle nové studie ale bylo všechno jinak! Hunové byli kočovným kmenovým svazem, který původně celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pobít, vypálit, zmizet. Caratacus děsil Římany gerilovým válčením

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.05.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pro Římskou říši v Británii byl nepřítelem číslo jedna. Bránil kmen, půdu, lid. Okupantská vojska deptal vojevůdce Caratacus se svými mobilními jednotkami partyzánskými útoky. Když taktiku změnil a vsadil na velkou, otevřenou bitvu, skončil zajatý v Římě. Císař ho však nechal žít.

 

Láska, sex a něžnosti ve zvířecí říši. Tučňáci chodí za úplatu, králíci nemají dost

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.09.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Nevěry, znásilňování, maratony orgií, prostituce i sexuální kanibalismus. Pářicí praktiky jsou ve zvířecí říši tak roztodivné, že v porovnání s nimi vypadá náruživý lidský milovník jako student katolické školy. Ohromující je anatomická rozmanitost samčích rozmnožovacích orgánů, stejně jako sexuální techniky a polohy.

 

Tajemství civilizací ve světle moderní vědy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2022 (11:31)     Sekcia zajimavosti

Jaké dopady na prastaré civilizace měly klimatické změny? Co způsobily pandemie? A byla zásadní pro zánik civilizaci vulkanická činnost? Ať už se jednalo o starověký Egypt nebo Římskou říši, jedno měly všechny tyto civilizace společné – v průběhu času nakonec zkolabovaly, a ačkoliv jejich kultura tu naši ovlivňuje dodnes, samotné říše zmizely v propadlišti dějin.

 

Kouzlo i prokletí Římské říše. Na vrcholu požírala sama sebe, říká historik

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.10.2022 (13:00)     Sekcia zajimavosti

Dodnes se nepřestáváme podivovat tomu, proč tak vyspělá civilizace zanikla. „Pozdní Římskou říši přirovnávali ke kdysi špičkovému sportovci, který pod dojmem slávy přestal trénovat. Nakonec ho ostatní začali předbíhat,“ říká historik Balázs Komoróczy. Co vlastně Římanům zlomilo vaz? Můžeme dopadnout stejně? A jaký je jejich otisk na našem území?

 

Zabijácké sucho. Vraždám římských císařů předcházela neúroda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.06.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Násilná smrt sesadila z trůnu pětinu z dvaaosmdesáti vládců starořímského impéria. Být tamním císařem nebyla stabilní kariéra. Značným rizikovým faktorem přitom bylo sucho. To totiž znamenalo neúrodu, rebelie špatně zásobovaných vojenských jednotek a nakonec vraždy císařů.

 

Viscerální fyzioterapie: Když se necítíte fit, ale žádná příčina není vidět

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Chodíte po doktorech s bolestmi břicha, zad nebo hlavy, a přesto jsou všechna lékařská vyšetření v pořádku? Dost možná tkví příčina potíží v nerovnováze vnitřních orgánů. Odhalit a léčit ji umí relativně mladý obor – viscerální fyzioterapie. Specialistů je ale v Česku stále málo. Bývá to začarovaný kruh. Člověk se necítí dobře, má bolesti, které zhoršují kvalitu jeho

 

VIDEO: Provazochodci přešli po laně 2,1 kilometru. Je to rekord

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pod nimi byla šestisetmetrová hloubka, před nimi vzdálenost 2 100 metrů. Spolehnout se museli jen na natažené lano, ale především na svoje umění, koncentraci, rovnováhu, sílu. A klidnou mysl. Čtveřice německých provazochodců nakonec výzvu v nejsevernější části Švédska zvládla. Připsala si světový rekord.

 

Električtí úhoři útočí v hejnu. Své výboje tak násobí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měří až dva metry a jsou ve zvířecí říši vládci nejsilnějších elektrických výbojů. Útočí silou 860 voltů. Nyní vědci zjistili, že električtí úhoři své oběti napadají synchronizovaně, v hromadných útvarech. Účinnost svých „taserů“ tak násobí.

 

Ateista ovládl mormony. Pohrával si s nimi skrze padělané texty

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.02.2023 (20:58)     Sekcia zajimavosti

Nebyl kazatelem ani novodobým apoštolem. Přesto držel prst na tepu víry šestnácti milionů lidí. Pohrával si s nimi. Sám se považoval za přesvědčeného ateistu, vlka, maskujícího se mezi naivními ovečkami. Mark Hofmann, geniální padělatel, vydíral mormonskou církev. Kdyby nezačal zabíjet, mohl ji zničit.

 

Zřím tě. Velké oči namalované na zadek dobytka odrazují lvy od útoků

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Farmáři je tradičně střílejí, tráví. Vědci proto usilují o nesmrtící způsoby, jak lvům zabránit, aby napadali stáda dobytka. Jako alternativu otestovali výhružné, velké oči namalované na kravské zadnice. Pokus vyjevil, že lvy od útoků odradily.

Palmares: uprchlí nevolníci vytvořili v džungli stoletou říši

PROJEKT CETI: O čem si povídají vorvani?

Vrány jako novodobé popelky?

Rozsudek vynesl souboj. Rytířský duel byl rychlý a brutální, jiný než ve filmu

Nikdo vás nechápe tak, jako váš pes

Nikdo vás nechápe jako váš pes

Za vzácnými žabkami do Liberce

Důmyslné maskování

Carl Woese: Velká revoluce v říši těch nejmenších

Rytiny na urně odhalují, že gladiátoři bojovali i v římské Británii!

Záhadný tvor jménem čupakabra ve světle vědy

Alexandr Veliký, Attila, Čingischán: děsili svět, jejich hroby neznáme

Silvestrovský ohňostroj na dlouho mění chování ptáků

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Kdo tu byl před námi? O Zapomenuté říši mám řadu poznatků, říká filmař Kopš

Sépie jsou stejně inteligentní jako lidoopi

Hmyz vs. déšť: (Ne)rovný boj v říši přírody

Nečekaná blízkost: mozek a varlata mají mnoho společného

Podceňovaný osel: Při budování říší sehrál důležitější roli než koně

Tajemný tvor jménem čupakabra: Výmysl lovců senzací nebo dobře utajené zvíře?

Před objektiv jsem se dostala díky studii fotografie, směje se Sysynka

Kdyby lidstvo vymřelo, kdo převezme vládu nad planetou?

8 faktů, co jste o velkém vůdci Čingischánu možná nevěděli

Zemědělství se dařilo i v nepříznivých podmínkách

Průlom v léčbě koktavosti? Americká studie dává naději

Staří Mayové: Předchůdci Kopernika a Galilea

Extrémním suchem k vodní apokalypse

Nemoc několika tváří

Zase „čínský“ brouk: Babí léto přineslo pravidelnou podzimní invazi slunéček…

Nejznámější kasina na světě a proč jsou mobilní kasina před nimi

Pomocí satelitů vědci na Antarktidě odhalili kolonii tučňáků císařských

Jednoduchý test DNA by mohl odhalit běžné neurologické poruchy

Návrat divočiny: co by se stalo, kdyby ze světa zmizeli lidé

Nebezpečné sexuální pozice. Nemusejí to být ty nejkrkolomnější

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy