Staří Mayové: Předchůdci Kopernika a Galilea

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.12.2022 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Střední Ameriku vojensky, kulturně i technologicky ovládali po 1200 let, dokud je nepřemohlo úmorné sucho. V období největšího rozmachu položili základy oborů astronomie, matematiky i stavitelství, čímž pomyslnou studnici vědomostí naplnili doslova po okraj. A současní vědci z ní pijí dosud… Jejich znalosti zdaleka předčily dobu i největší kapacity astronomie v čele s Mikulášem Koperníkem celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Čokoláda nebyla jen pro mayské elity

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Staří Mayové nikdy nevynalezli mince, jako platidlo využívali kakaové boby. Vědci si dlouho mysleli, že čokoláda, kterou z nich zhotovovali, byla určena jen pro vládnoucí elity. Nenovější výzkum ale ukazuje, že se zřejmě mýlili… Antropologové nacházeli nádoby se stopami po zbytcích kakaa především v mayských chrámech, nástěnné malby zase zobrazovaly elity při náboženských obřadech, jejichž

 

Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Z šesti lidských druhů přežil pouze ten náš, Homo sapiens. Na otázku, proč nepřežili naši předchůdci, nabízí aktuální studie vysvětlení, které by v dnešní době mělo být slyšet. Na vyhynutí tří z nich se totiž podepsaly klimatické změny. Jim přitom planeta čelí i dnes.

 

Pořiďte si psa, zajistí vám fyzické i mentální zdraví ve stáří

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vnese vám do života přátelství a radost, ale nejen to. Také návyky. Prospěšné rituály. Venčení, vycházky, výlety, pohyb. A to se promítne do lepší kondice ve stáří. Intuitivní úsudek potvrdila zcela exaktní studie z Japonska. Americký výzkum poté naznačuje, že zvířecí společnost udržuje v kondici i lidský mozek.

 

Staří mistři a melouny. Díky obrazům vědci stopují dějiny plodin

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to velké detektivní pátrání. Kromě odborníka na genetiku potravin a historika umění na něm spolupracují staří malíři, jejichž plátna zachycují i hroznové víno, rajčata, mrkev. Domácí i exotické plody. Cílem je určit, jak se ovoce a zelenina během staletí měnila, vyvíjela a šířila.

 

Nanotechnologie znali už staří Římané

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.03.2023 (11:00)     Sekcia zajimavosti

Máme za to, že nanotechnologie jsou spojeny až s moderní dobou. Ovšem Lykurgův pohár pocházející zřejmě ze 4. století n. l. vás přesvědčí o tom, že je to omyl! Při jeho výrobě přimíchali staří mistři skláři do skla částečky zlata a stříbra, díky kterým má pohár neuvěřitelné vlastnosti … Využití nanotechnologií a nanomateriálů, jež využívají

 

Heuréka, je to podvrh. Galileův rukopis vytvořil milánský falzifikátor

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.08.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bezmála století patřil onen dokument k nejhodnotnějším artefaktům ve sbírkách knihovny Michiganské univerzity. Zažloutlá stránka s rukopisnými poznámkami měla být dopisem samotného Galilea. Nyní se ukázalo, že jejím autorem vůbec nebyl revoluční vědec z počátku 17. století, ale mistr padělatel.

 

Neandrtálci byli labužníci!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Možná jste si i vy mysleli, že strava pravěkých lidí sestávala především z masa ulovených zvířat, ke kterému sem tam sezobli nějaký kořínek či bobuli. Nejnovější výzkumy však odhalují, že si předchůdci člověka dopřávali více rostlinné stravy, než se zdálo. Jeskyně Šánidar, která se nachází v severním Iráku v pohoří Zagros, je známou archeologickou lokalitou.

 

Zemědělství se dařilo i v nepříznivých podmínkách

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.01.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Odborníci z University of California v Riverside ve své nové studii zjistili, že během 9. století našeho letopočtu – kdy se předpokládá, že poloostrov Yucatán a sever Střední Ameriky zasáhlo sucho -, měli Mayové k dispozici velké množství jedlých rostlin.   Archeolog Scott Fedick a fyziolog rostlin Louis Santiago vysvětlili, že mnohé z těchto rostlin byly

 

Můj dům a můj poustevník. Angličtí boháči si najímali druidy pro okrasu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byli to vlastně předchůdci zahradních trpaslíků. Měli být bizarními ozdobami zahrady a domu. Jenže byli živí. Najatí poustevníci měli dodávat melancholickou romantizující náladu sídlům zámožných vrstev. Bohatí si skrz ně kupovali auru oduševnělosti. Excentrická móda vládla Anglii v osmnáctém století.

 

Výsledek mayské míčové hry vytesaný do kamene

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Mayská civilizace se v dějinách lidstva řadí k těm významným a pokročilým. Mayové stavěli neskutečná města z kamene, věnovali se matematice i astronomii. Uměli se však také bavit a užívat si života. Zálibu našli v tabáku, stejně jako v míčové hře, která se nazývala tlachtli. Nyní se archeoložce Lizbeth Beatriz Mendicut podařilo v ruinách mayského

Monumentální stavba pod drobnohledem

Lidojedská hostina. Kost svědčí o tom, že se naši předchůdci pojídali

Proč nám čokoláda tak chutná?

Supervýkonní predátoři a hypermasožravci. Výzkum popsal lidi doby kamenné

Příběh lidské hamižnosti. Žena byla otrávena jedem na krysy kvůli stokoruně

Teotihuacán: Město bohů, které odmítá promluvit

Mohli být neandrtálci chytřejší?

Sloni dovedou vnímat bouři až na vzdálenost 240 km, říká vědec

Co jsme zdědili po neandrtálcích?

Vyrobili první kamenné nástroje skutečně předchůdci člověka?

Když po Českém krasu běhaly šavlozubé šelmy. Kurátor Národního muzea vypráví

Kamenné nástroje makaků připomínají ty užívané našimi předchůdci

Mayská šlechta obětovala vlastní krev, aby během zatmění Slunce posílila umírajícího slunečního boha

Znáte benefity aromatických svitků?

Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti

Vést mafii jako spolek se v Japonsku přestalo vyplácet. Jakuza vymírá

Sedm opatření proti demenci. Studie ukazuje, jak vypadá účinná prevence

Pralidi neznali důchod. A evoluce po nás chce fyzickou aktivitu dodnes

Církev nechtěla, aby Bible byla přístupná, neznali ji ani faráři, říká historik

Zavánějící unikát: Paleontologové objevili stopu krokodýla, který šlápl do vlastního trusu

I staří mistři uměli porno, chce ukázat Pornhub. Louvre protestuje

Objevili obří kočku

Američtí politici stárnou. A proto o ně mladí voliči ztrácí zájem, tvrdí studie

Sklad nám hlídají abstinenti, říká člen fondu, který investuje do alkoholu

Z rybích šupin lze vyčíst změny životního prostředí

Starým lidem hrozil kletbami. Svého vraha paní proto kryla ze strachu

Zeť ho zbavil dluhů, hospodář byl místo vděku chamtivý. Spor skončil vraždou

Záhadný římský předmět zřejmě sloužil magii

Starověký Egypt: Země matematice a astronomii zaslíbená

Už staří Řekové věděli, že Země není placka

Pozlátko i povinně dobrovolná účast. Spartakiády budovaly pohybem totalitu

Nesmrtelné stavby: Tajemství římského betonu odhaleno!

Mužům ryby, ostatní maso ženám. Olivový olej byl ve starém Římě všech

V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy