„Nejprve jsme nevěřili.“ Vědci zjistili, co nám přináší štěstí a zdraví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.04.2023 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Je to nejdelší studie lidských životů, aspoň podle znalostí autorů. Trvá již přes 85 let, obsáhla čtyři generace. Její otázka je prostá: Co dělá naše životy šťastné, zdravé a dlouhé? Není to ani cvičení, ani správná strava, ani peníze nebo kariéra, líčí autoři. Říkají to se sebevědomím, pro které již mají důkazy. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Nizozemští farmáři v 19. století užívali kokain i heroin, zjistili vědci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.02.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kofein, tabák, ale též heroin či kokain. Vědci zjistili, co vše patřilo k životu nizozemských farmářů devatenáctého století. Na venkovany to vyzradila průkopnická a převratná metoda. A zubní kámen z jejich lebek.

 

Čím více peněž, tím větší pocit štěstí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Dva výzkumy zabývající se tématem, zda více peněz přináší lidem i větší pocit štěstí, přinesly protichůdná zjištění. Jejich tvůrci se proto rozhodli spojit síly a zjistit, jaká je skutečně pravda… Daniel Kahneman a Angus Deaton z Princestonské univerzity publikovali v roce 2010 svoji práci, ve které uváděli, že pocit každodenního štěstí roste s rostoucím příjmem,

 

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Škrkavky, kapavka a syfilis, žlutá zimnice. Ale též pojídání prachu, oceli, písku, štěrku. Při objevování zákonitostí lidského těla, pátrání po tom, jak ho zbavit neduhů, byli lékaři a vědci ochotni riskovat. Dát všanc své zdraví.

 

Hlubokomyslné citáty pod vědeckým drobnohledem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2021 (15:55)     Sekcia zajimavosti

Facebook i jiné sociální sítě jsou jimi zaplavené. O čem že je řeč? O rádoby hlubokých citátech a rčeních. Na to, jací lidé podobné záležitosti sdílejí, se zaměřili kanadští vědci. Jan namátkou: „Pokud o něčem dokážete snít, dokážete to i udělat“ nebo „Nemůžete-li sdílet štěstí s druhými, je to jenom poloviční štěstí.“ Podobných banálních citátů

 

Hudební vkus souvisí s naší povahou, zjistili vědci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vědecký tým pod vedením odborníků z Univerzity v Cambridgi a izraelské Bar-Ilanovy univerzity odhalil zajímavé souvislosti mezi hudebním vkusem jedince a jeho povahou.   Vědci vyzpovídali více než 350 000 lidí z 50 různých zemí, po kterých nejdříve chtěli seřadit preference napříč 23 hudebními žánry. Ve druhé fázi výzkumu proběhl osobnostní test, který napomohl odhalit

 

Barvami proti komárům! Vědci zjistili, že bychom měli nosit zelenou, fialovou, modrou a bílou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.02.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

V reakci na blížící se jaro zahájili vědci z Washingtonské univerzity zajímavou studii, která si kladla za cíl odhalit, jaké barevné odstíny tento otravný hmyz (ne)přitahují.   A světe div se – skutečně přišli s přesnými výsledky. Podle výsledné zprávy komár cílí především na barvy jako jsou červená, oranžová, černá či azurová. Naproti tomu ignoruje 

 

Možný lék na neplodnost: Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.02.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Neplodnost je problémem moderní doby, a třebaže se dá v některých případech léčit i pouhou změnou životního stylu, jde o vzácné výjimky. Čeští vědci však nyní učinili objev, který by v budoucnu mohl pomoci neplodnost úspěšně léčit. Jako první na světě objevili ve spermiích sulfan, známý také pod názvem sirovodík, a zjistili, že spermie si ho dokáží

 

Psilocybinem proti depresím

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.07.2020 (14:59)     Sekcia zajimavosti

S poněkud nevšedním nápadem, jak léčit deprese, přišli v nedávné době čeští vědci. Mají v plánu využít látku zvanou psilocybin, jež se v přírodě nachází v lysohlávkách. Dle vyjádření odborníků se prozatím jedná o experimentální léčbu. Vzájemné účinky budou zkoumat vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Jako první přijde na řadu srovnání s jiným

 

Mateřským mlékem se nepřenáší

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.12.2020 (23:04)     Sekcia zajimavosti

Může kojící matka přenést koronavirus na své dítě? Touto otázkou se od počátku koronavirové pandemie zabývají vědci po celém světě. Odpověď přináší americká studie z Kalifornské univerzity. Vědci zkoumali mateřské mléko nemocných žen a přítomnost viru, který způsobuje nemoc covid-19, u žádného vzorku nepotvrdili. „Na základě dosavadních poznatků předpokládáme, že nemoc covid-19 nemá na šestinedělí

 

Noční můra jako varování před nemocí? Vědci odhalili možné souvislosti mezi špatnými sny a Parkinsonovou chorobou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.06.2022 (11:40)     Sekcia zajimavosti

Taková pořádná noční můra dokáže člověka pořádně potrápit sama o sobě, ale co když může být předpovědí něčeho špatného i v reálném životě? Vědci z Birminghamské univerzity zjistili, že lidé, kterým se zdály častěji špatné sny, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že jim bude později diagnostikována Parkinsonova choroba.   Vedoucí studie Abidemi Otaiku z univerzitního Centra

Zdravý životní styl pomáhá předcházet depresi

Vědci poprvé přímo změřili rychlost proudění ve stratosféře planety Jupiter

Na velikosti penisu záleží, říká studie. V některých případech, dodává

Postižení genialitou. Některé vědce a umělce nezastavil ani handicap

Kde se bere štěstí? Z poloviny záleží na nás, zbytek jsou geny a okolí

Dobrá zpráva z posilovny. Pro zdraví stačí třicet minut týdně

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

Električtí úhoři útočí v hejnu. Své výboje tak násobí

Delší spánek, nižší kalorie

Revoluce v kriminalistice: Usednou kočky na lavici svědků?

Festina – hodinky se španělským temperamentem

Ztráta vize se týká naší civilizace. Islám vize má, míní psychiatr Cyril Höschl

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo

Slunce a sex jdou dohromady

Plankton hory přenášel

Starověké praktiky kojení v Andách

Sedavá práce ničí zdraví. Existuje však prostá a levná prevence

Středověká oční mast skutečně léčí!

Dinosauří vejce ukryté v dokonalém krystalu

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Vzoreček pro orgasmus. Zjednodušit se dá do jedné rady, říkají vědci

Dobré zprávy z Brna: Vědci popsali funkci bílkoviny, která může být zásadní při léčbě rakoviny

Co přinese rok 2023 ve vědě?

Chování vašeho psa ovlivňují jeho geny, nikoliv rasa!

Terapie klasickou hudbou

Amnestie nebo sebevražda. Jak se slavné hlavy států loučily se svými funkcemi

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní mikroflóru, zjistili Portugalci

Gen dlouhověkosti rypoše lysého prodloužil život myším

Astronomové řeší kosmickou záhadu zmizelé hvězdy

Osvětlí jeskynní komora kulturu neandrtálců?

Pobyt ve vesmíru ubírá na kostní hmotě, zjistili vědci

Optimisté žijí déle a lépe

Ženy vegetariánky jsou v pozdějším věku náchylnější ke zlomeninám „krčku“

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy