Máme regeneraci zubů na dosah?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.08.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

S lidskými zuby bývá mnohdy kříž. Jakmile se jednou pokazí, jejich náhrada je možná pouze s pomocí umělých komponentů. U hlodavců je tomu ale přesně naopak, myším totiž jejich přední řezáky dorůstají, a to po celý život. Po stopách růstu „Zajímavé je nejen samotné dorůstání, ale také to, že když si myš zub ulomí, tak celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Máme regeneraci našeho softwaru na dosah?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.09.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Opravit poškozený mozek představuje největší medicínskou výzvu posledních dekád. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu však nedávno učinili první krůček k velké revoluci… Skupina neurologů vedená Markem Tuszynskim totiž během svého výzkumu dospěla k závěru, že jakmile se mozkové buňky poškodí, vrací se zpět do embryonálního stavu. Díky tomu však získávají schopnost znovu rozvíjet

 

Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.07.2020 (10:36)     Sekcia zajimavosti

Díky novým technologiím a novému výzkumu zkamenělin z jihozápadního okolí Prahy, které jsou součástí sbírek Národního muzea, se nyní změnil pohled na evoluci zubů. Vědci totiž objevili zuby u zkamenělin dávných čelistnatých obratlovců (akantotoracidů) starých 409 milionů let, přičemž doposud se zuby u těchto živočichů nikdy dříve nenašly a předpokládalo se tedy, že je vůbec

 

Škola dechu: Dobrou noc! Naučíme vás trik na lepší usínání

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.04.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kdybychom vám měli doporučit jen jeden jediný lifehack pro lepší fyzickou i psychickou regeneraci, bylo by to zlepšení dýchání. A přesně tomu jsme se v našem seriálu věnovali. A kdybychom vám měli doporučit druhý, byl by to kvalitnější spánek. K lepšímu usínání vám pomůže cvik nazvaný 4-7-8.

 

Polovina lidí obětuje svůj majetek, aby někdo jiný přišel o zisk, tvrdí vědec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.09.2021 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Spolupráci a altruismus, tedy nezištnou pomoc druhým, v sobě máme zakódovanou již od pravěku. Přesto byl svět nejednou svědkem tyranských krutovlád a diktatur, pro které plédovaly davy. Čím to je? Máme v sobě od přírody spíše dobro, nebo zlo? A čím si zlo omlouváme? Proč se bojíme změn, a zároveň nejsme spokojeni s tím, co právě máme, a chceme to vylepšovat? A je opravdu lež vynález lidstva? Nejen nad tím se zamýšlí Jaroslav Petr (63), biolog a popularizátor vědy napříč obory.

 

Naděje pro regeneraci chrupavky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Hladké klouzání kloubů zajišťuje společně s nitrokloubní tekutinou kloubní chrupavka. Zároveň tlumí nárazy. Ovšem pokud se opotřebí nebo poškodí, naruší se tyto její funkce. Lékaři měli zatím jen omezené možnosti náhrady kloubní chrupavky. Nově vyvinutý gel by to mohl změnit. Chrupavka je pojivová tkáň, skládající se z chondrocytů, kolagenních a elastických vláken a mezibuněčné hmoty.

 

Nečekaný objev: Játra jako nová díky lepře?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lepra děsí lidstvo už tisíce let, a představa, že by mohla něčím prospívat, působí absurdně. Přesto právě s takovým objevem věda překvapila. Původce lepry dokáže regenerovat játra. Současná medicína nemá postupy, jak omladit a regenerovat játra – ale i jiné orgány – postižené nemocí nebo stárnutím. Vědci se dlouho snažili dojít k regeneraci jater pomocí

 

Je slušné se podívat? Pozor na to, co se dnes považuje za sexistické

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.08.2022 (15:55)     Sekcia zajimavosti

Co máme my muži dělat, když ženy ukazují víc, než kdysi bylo zvykem? Kam se máme při takovém pokušení dívat a smíme utrousit nějakou poznámku? Asi ne, jinak si vysloužíme sexistickou nálepku. A to přeci nikdo nechce. Jak ale poznat, kde jsou dnes hranice?

 

Vážení čtenáři, máme narozeniny…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (15:41)     Sekcia zajimavosti

Asi už jste zaznamenali, že slavíme 20 let na trhu. A i když narozeniny máme my, odměníme vás. Rozdáme 20 cen v hodnotě přes 21 000 korun. Soutěžní otázka zní: Kolikáté VYDÁNÍ časopisu 21. STOLETÍ je aktuálně na stáncích? a) 222. b) 232. c) 242. (Malá nápověda: Pokud jste četli číslo 5/2023, mělo by to

 

Proč je ideální volbou transplantace vlasů na podzim?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Už déle uvažujete o transplantaci vlasů, ale neumíte se rozhodnout, které období je nejvhodnější pro zákrok a následnou regeneraci? Níže uvádíme komplexní obraz o tom, proč je podzimní období nejideálnější pro transplantaci vlasů. Transplantace vlasů je jediným odborným zákrokem, který může poskytnout trvalé definitivní řešení plešatosti, která pacientovi často způsobuje nejen estetické, ale také vážné

 

Bylinka bude závodním koním pomáhat s regenerací

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

S jaterními problémy pomůže bylinka ostropestřec mariánský, jejíž regenerační účinky jsou známé odnepaměti. Majestátní nejčastěji pěstovaná bylina původem z Kanárských ostrovů a středomoří je doslova záchranou pro naše poškozená játra, která již „melou z posledního“. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) neboli mariánský bodlák se ukázal být vhodný jako doplněk stravy pro závodní koně. Nový léčebný přístup

VIDEO: Měla to být vytetovaná poklona mámě, ale nepovedla se, líčil hoch

Máme své dvojníky? Jak je pravděpodobné, že na světě žije naše dokonalá kopie

Nezastavitelný. Dvakrát přežil vlastní smrt, snů se však nevzdal

Drahokamy v zubech. Pro Maye měly rituální i léčebné účely

Nové léky díky bakteriím ze zubů neandertálců

Znečištěná voda v oceánech rozpouští žraloky zaživa

Proč je bolest v noci intenzivnější?

Ústní hygiena pomáhá předcházet vážným nemocem

Mořský ježek inspiruje dentisty

Primář Jiří Kozák: Rytíř bojující proti chronické bolesti

Zázračné zbohatnutí na dosah ruky. Pořád to ještě jde, dokazují lovci pokladů

Gen v játrech? Možný klíč k vyléčení vysokého cholesterolu

KVÍZ: Dolar, hippie znak A zavináč. Vyznáte se v symbolech?

Tati, umíš poslat přání mámě do nebíčka? Jak žijí muži, kteří zůstali sami

Fejeton Jakuba Koháka: Od dětí se máme co učit

České švejkování. Jak Haškův dobromyslný blb ovlivnil národní povahu

Paradox cvičení. Čím víc sportujeme, tím větší nám hrozí riziko

Nůž, taktické pero či nehty. Při obraně máte řadu možností, vysvětluje instruktor

KVÍZ: Vynálezcům patří svět. Kdo vymyslel vrtulník či těsnopis?

VIDEO: Smyčka, kladka. Expert vysvětluje, jak fungovalo popravčí prkno

Náš triceratops je větší, říká k pařížské dražbě pražský paleontolog

Harmonie chutí. Máme výhodu, že se od vína z Prahy moc nečeká, říká vinař

Máme o ně strach, denně riskují život. Jak se žije rodinám hasičů či vojáků

Malý penis, silné auto. Není to klišé, máme důkaz, říká studie

Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti

Zlostní muži, šťastné ženy. Tváře a hlasy čteme podle pohlaví

Pravěký člověk nesl dítě, minul je mamut. Vědci četli ze stop dávné pouti

Máme tolik snů a život je krátký, říkal raketový muž. Zemřel při tréninku

Nanotechnologie znali už staří Římané

Prozkoumejte svět herních tunelů pro kočky

Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit

OBRAZEM: Sahara, žár a vášeň. Velbloudí závody znamenají slávu a radost

Malý krůček v záchraně luskounů má jméno Šiška

Hrozí na Islandu erupce sopky?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy