Naděje pro regeneraci chrupavky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.07.2023 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Hladké klouzání kloubů zajišťuje společně s nitrokloubní tekutinou kloubní chrupavka. Zároveň tlumí nárazy. Ovšem pokud se opotřebí nebo poškodí, naruší se tyto její funkce. Lékaři měli zatím jen omezené možnosti náhrady kloubní chrupavky. Nově vyvinutý gel by to mohl změnit. Chrupavka je pojivová tkáň, skládající se z chondrocytů, kolagenních a elastických vláken a mezibuněčné hmoty. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Penis se zvětšuje trakcí i vložením chrupavky. Urolog shrnuje fakta a mýty

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mužská touha po větším penisu neodpovídá statistice, číslům, dokonce ani spokojenosti žen. Poptávka po prodlužování mužského údu však roste. I proto se tématem zabývala letošní konference Evropské urologické společnosti. Závěry odborníků shrnuje motolský urolog Jakub Horňák.

 

Máme regeneraci zubů na dosah?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

S lidskými zuby bývá mnohdy kříž. Jakmile se jednou pokazí, jejich náhrada je možná pouze s pomocí umělých komponentů. U hlodavců je tomu ale přesně naopak, myším totiž jejich přední řezáky dorůstají, a to po celý život. Po stopách růstu „Zajímavé je nejen samotné dorůstání, ale také to, že když si myš zub ulomí, tak

 

Škola dechu: Dobrou noc! Naučíme vás trik na lepší usínání

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.04.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kdybychom vám měli doporučit jen jeden jediný lifehack pro lepší fyzickou i psychickou regeneraci, bylo by to zlepšení dýchání. A přesně tomu jsme se v našem seriálu věnovali. A kdybychom vám měli doporučit druhý, byl by to kvalitnější spánek. K lepšímu usínání vám pomůže cvik nazvaný 4-7-8.

 

Hrad na inzerát. Ruiny Hartenbergu a lidé kolem nich píší příběh naděje

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jedna z nejstarších památek u nás se díky němu a dobrovolníkům z celého světa mění v symbol naděje. Magazín Víkend DNES zjišťoval, jak Bedřich Loos koupil hrad Hartenberg a jak ho zachraňuje. A hrad zachraňuje „své“ lidi. Takový rozhovor moc často neděláte. Ptáte se, posloucháte a… najednou máte slzy v očích.

 

1953. Rok temnoty a nepatrné naděje. Zemřel Stalin a v Americe vzkvétal jazz

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.03.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Je to už 70 let, přesto se zdá, jako by ozvěny roku 1953 občas doléhaly až do dnešních dnů. Vzpomínky na lágry, křivdy justiční zvůle... Zatímco se západní svět osm let po válce radostně otřepával, v Československu panovala doba zmaru, strachu a lží. Přesto se objevila i trhlina. Naděje v podobě smrti dvou diktátorů – Stalina a jeho slouhy Gottwalda.

 

Nečekaný objev: Játra jako nová díky lepře?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lepra děsí lidstvo už tisíce let, a představa, že by mohla něčím prospívat, působí absurdně. Přesto právě s takovým objevem věda překvapila. Původce lepry dokáže regenerovat játra. Současná medicína nemá postupy, jak omladit a regenerovat játra – ale i jiné orgány – postižené nemocí nebo stárnutím. Vědci se dlouho snažili dojít k regeneraci jater pomocí

 

Nanoroboti jako naděje pro léčbu rakoviny močového měchýře!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Nádor močového měchýře je nejčastějším typem rakoviny, která postihuje močové cesty, což je souhrnný název pro močový měchýř a močovou trubici. V ČR ročně přibude 2000 pacientů s rakovinou močového měchýře, jedná se zpravidla o muže ve věku mezi 65 a 75 lety. Nyní svítá naděje pro tyto pacienty. Většinou se jedná o nádory, které

 

Máme regeneraci našeho softwaru na dosah?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.09.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Opravit poškozený mozek představuje největší medicínskou výzvu posledních dekád. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu však nedávno učinili první krůček k velké revoluci… Skupina neurologů vedená Markem Tuszynskim totiž během svého výzkumu dospěla k závěru, že jakmile se mozkové buňky poškodí, vrací se zpět do embryonálního stavu. Díky tomu však získávají schopnost znovu rozvíjet

 

Proč je ideální volbou transplantace vlasů na podzim?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Už déle uvažujete o transplantaci vlasů, ale neumíte se rozhodnout, které období je nejvhodnější pro zákrok a následnou regeneraci? Níže uvádíme komplexní obraz o tom, proč je podzimní období nejideálnější pro transplantaci vlasů. Transplantace vlasů je jediným odborným zákrokem, který může poskytnout trvalé definitivní řešení plešatosti, která pacientovi často způsobuje nejen estetické, ale také vážné

 

Bylinka bude závodním koním pomáhat s regenerací

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

S jaterními problémy pomůže bylinka ostropestřec mariánský, jejíž regenerační účinky jsou známé odnepaměti. Majestátní nejčastěji pěstovaná bylina původem z Kanárských ostrovů a středomoří je doslova záchranou pro naše poškozená játra, která již „melou z posledního“. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) neboli mariánský bodlák se ukázal být vhodný jako doplněk stravy pro závodní koně. Nový léčebný přístup

Exotické sporty: Senegalský wrestling je oslava síly a sociální naděje

Jak dlouho žijí Evropané?

Ve čtrnácti jsem oblafnul Copperfielda, říká kouzelník Ondřej Pšenička

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

Příběh naděje: Šanghaj před židovskými uprchlíky dveře nezabouchla

Vůně jako naděje pro lidi s depresí

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Naděje pro nemocné: Lidské ledviny vypěstované v prasatech

Naděje pro lidstvo jménem rypoš lysý

Bestie z And. Pedro López zneužil, mučil a zavraždil více než sto nezletilých dívek

Armáda USA přivezla do Anglie rasismus a konflikty. Země fandila černochům

Naděje. Jakákoli činnost je lepší než sezení, doporučují studie

Naděje pro pacienty trpící tinnitem

Spojené arabské emiráty míří k Marsu

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Léčba rakoviny mozku u psů dává naději i lidem

Naděje pro léčbu agresivní rakoviny prsu

„Problémové dítě“ LSD: 80 let od prvního tripu

Naděje pro pacienty s rakovinou tlustého střeva

Naděje pro srdce z Brna

Voda, metan, prachové bouře. Webbův teleskop prozkoumal nedalekou planetu

Arabská sonda Amal zaparkovala na oběžné dráze Marsu

Lidé s migrénou těžko hledají práci

Transplantace prasečí ledviny, naděje pro miliony nemocných

Thwaites v ohrožení! Kdy se obří ledovec rozpadne na tisíc kousků?

Arabská sonda Amal zaparkovala na oběžné dráze kolem Marsu

Jižní polokoule hlásí rekordní úbytek běžné chřipky

Webbův teleskop polapil svou první exoplanetu

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy