Jak se šimpanzi léčí navzájem…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.11.2022 (17:00)     Sekcia zajímavosti

Když člověka něco fyzicky trápí, má možnost navštívit lékaře. Hospodářská zvířata, pokud je o ně dobře pečováno, vědí, co to je vyšetření veterinářem. Ale co živočichové žijící ve volné přírodě? Ti jsou odkázáni sami na sebe. A leckdy si umí pomoci s překvapující účinností. Někteří kulturní antropologové hovoří o tom, že primáti, jako šimpanzi, gorily celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Žádní hippies. I bonobové umí být agresivní

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.04.2024 (14:32)     Sekcia zajimavosti

Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si

 

Šimpanzí babičky se o „vnoučata“ nestarají

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Menopauza neboli ztráta plodnosti ženy je fenomén, o kterém si vědci dlouho mysleli, že k němu dochází jen u lidí. Postupem času se ukázalo, že menopauzou prochází i samice velkých mořských savců. Nyní se do skupiny přidaly i šimpanzí samice a narušily vědcům teorii o tom, proč k menopauza vůbec dochází. Menopauzou je označováno trvalé

 

Sloni si navzájem dávají jména

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Dosud se vědci domnívali, že lidé jsou jediným živočišným druhem, jehož příslušníci se navzájem oslovují jmény. Nový výzkum ukázal, že stejně jsou na tom i sloni. Vědci z Colorado State University ve Spojených státech, za pomoci umělé inteligence a pracovníků národního parku v Keni, studovali 527 sloních volání, tedy zvuků, které vydávali sloni, v ekosystému

 

Nikdo vás nechápe tak, jako váš pes

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Šimpanzi, delfíni, krkavci nebo chobotnice platí za špičku inteligence ve zvířecí říši. Přesto žádný z těchto druhů neumí to, co váš pes. Stačí se zadívat určitým směrem a váš pes, pokud vás pozorně sleduje, brzy otočí pohled týmž směrem. Krkavec to neudělá, delfín už vůbec ne. Žádná náhoda. Proč psi pohled otočí, má prosté vysvětlení.

 

Nikdo vás nechápe jako váš pes

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Šimpanzi, delfíni, krkavci nebo chobotnice platí za špičku inteligence ve zvířecí říši. Přesto žádný z těchto druhů neumí to, co váš pes. Stačí se zadívat určitým směrem a váš pes, pokud vás pozorně sleduje, brzy otočí pohled týmž směrem. Krkavec to neudělá, delfín už vůbec ne. Žádná náhoda. Proč psi pohled otočí, má prosté vysvětlení.

 

Šaty dělají člověka aneb odkdy se člověk obléká

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.04.2022 (14:54)     Sekcia zajimavosti

Oblékání se či alespoň zahalování některých tělesných partií je jedním ze znaků lidských kultur. Byť třeba šimpanzi podle některých antropologů již dosáhli prahu protokultury, zatím nebylo v přírodě pozorováno, že by zkoumali, co by jim slušelo. Každopádně od prvních primitivních oděvů až k dnešní módě vedla předlouhá cesta. Kůže či textilie snadno podléhají rozkladu, což

 

Pohřbení mýtu ušlechtilého šimpanze: 50 let od války v Gombe

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Něžný David Šedobradý, chytrá Flo, rošťácký William – celých 10 let svět sledoval rodící se hvězdu Jane Goodallové a její příběhy o šimpanzích v Tanzanii. Panující představa, že tento lidoop je nezkaženou proto-verzí člověka, ovšem brzy vzala za své. Mezi dvěma komunitami vypukla brutální vyhlazovací válka. Šimpanzí samec Godi z klanu Kahama byl spatřen naposledy

 

Sépie jsou stejně inteligentní jako lidoopi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Když byl výzkum inteligence ve zvířecí říši ještě v plenkách, domnívali se vědci, že výroba a používání nástrojů je schopnost, kterou oplývá jedině člověk. Pak ale slavná bioložka Jane Goodallová prokázala, že nástroje umí vyrábět a používat také šimpanzi, tím se vnímání zvířecí inteligence od základů změnilo… A v poslední době nové výzkumy prokazují, že schopnost vědomě

 

Šimpanz bonobo si na tváře příbuzných vzpomene i po 26 letech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Šimpanzi jsou nejbližšími žijícími příbuznými lidí, sdílí s námi asi 99 % DNA. Mají s námi společných i spoustu dalších znaků, včetně používání předmětů či dorozumívání se prostřednictvím zvuků a gest. Nejnovější studie prokázala, že disponují nejdelší sociální pamětí mezi zvířaty. Bonobo jsou jedním ze dvou druhů šimpanzů, tím druhým je známější šimpanz učenlivý. Žijí

 

Trest smrti mají, katy ne. V Bangladéši se popravují vězni navzájem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.09.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Tamní justice zdědila tradici nejvyšších trestů, rozsudky smrti padají v Bangladéši dodnes. Katovská profese však v zemi zmizela. Hrdelní tresty proto musejí vykonávat sami vězňové. Vítají to, zkracují si tím svůj vlastní tresty.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy