Lamí krví proti virům, rakovině i autoimunitním nemocem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.03.2023 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Lamy mají jedinečný imunitní systém. Jejich protilátky jsou mnohem menší, než je tomu u jiných živočišných druhů, proto jsou stabilnější a snadněji zasáhnou svůj cíl, tedy cizorodé viry, uvnitř organismu. Stanou se nadějí lidstva v boji proti nemocem? Na to, že imunitní systém velbloudovitých, mezi které se řadí i lamy a alpaky, funguje jinak než lidský, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Rychlou adaptací proti rakovině?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

To, že netopýři dokáží skvěle odolávat všem známým virům, víme již několik let. Nyní se však odborníkům podařilo zjistit, jak je možné, že tito letci odolávají rakovině. V rámci experimentu došlo k analýze genetické informace dvou druhů netopýrů a několika druhů savců, kteří jsou, na rozdíl od prvně jmenovaných, rakovinou napadáni poměrně často. V jejich

 

Konec sporů. Tři porce zeleniny a dvě ovoce jsou ideální denní příjem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.03.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou prevencí proti mnoha chronickým nemocem, například kardiovaskulárním a rakovině, které zapříčiňují úmrtí. O onom přínosu nikdo nepochybuje. Kolik zeleniny a ovoce bychom však měli konzumovat, o tom se spory vedou. Studie zahrnující přes dva miliony lidí může mít dost autority, aby pře ukončila.

 

Záměrné poškozování proteinů uvnitř buněk

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.02.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Badatelům z Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykova onkologického ústavu v Brně se podařilo v rámci svého výzkumu objevit metodu zaměřenou na zkoumání proteotoxického stresu buněk, jenž vede k neurodegenerativním nemocem a rakovině. V centru pozornosti se ocitly staré a defektní bílkoviny, jež v těch nejkrajnějších případech způsobují v lidském těle problémy, které stojí za

 

Leden jako měsíc boje proti rakovině děložního čípku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2021 (23:55)     Sekcia zajimavosti

První měsíc v roce byl vyhlášen jako mezinárodní měsíc boje proti rakovině děložního čípku. Odborníci upozorňují na onemocnění, na které v České republice v průměru každý den umírá jedna žena. Často zbytečně, protože lze nemoci díky pokrokům medicíny ve většině případů předejít. Ačkoliv díky rozvinutému systému prevence v posledních deseti letech došlo v České republice

 

Nové léky díky medu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Záchranou lidstva v boji proti bakteriím se stala antibiotika, která se široce používají k léčbě mnoha nemocí. Bohužel jsou často nadužívána či používána nesprávně, což má za následek vznik rezistence neboli odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Vědci se proto snaží najít nové léky, které by nás proti nemocem vyvolaným bakteriemi ochránily. Podle studie publikované v lékařském

 

Britští vědci stvořili „pavučinu“ proti virům

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Výzkumný tým z Liverpoolské univerzity slaví. Expertům na chromatografii a spektrometrii se totiž podařilo vyvinout nový materiál, který dokáže perfektně zachytit částice koronavirů. Účinnost roušek a respirátorů by se proto v blízké budoucnosti mohla zvýšit. Revoluční novinka totiž umí zachytit až o 93 % více bílkovin, tedy hmoty, která tvoří i tělo nebezpečných virů. Dopad

 

Kapkami do nosu proti mrtvici

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě, kdy první místo patří nemocem srdce. Ročně postihne více než 17 milionů lidí. Až 30 % postižených na ni umírá, dalším hrozí následky v podobě trvalé invalidity, poruch tvorby řeči, zhoršení zraku či problémů s pamětí. S těmi by postiženým mohly pomoci unikátní

 

Nejzdravější je pescetariánství a přerušovaný půst, říká věda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zelenina a ovoce, extra panenský olivový olej, ryby a mořské plody, luštěniny, oříšky, celozrnné výrobky. Právě takový jídelníček je cestou ke zdraví. A dodáte-li k němu přerušovaný půst, máte nejen preventivní brnění proti chronickým nemocem, ale též zbraň, abyste se jich zbavili. Tvrdí to aktuální výzkum.

 

Kalhotky pro bezpečný orální sex jsou jako kondom. Chválí si je i stydlivky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.10.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Přináší rozkoš, potěšení, pro mnohé ženy je nejjistější cestou k orgasmu. Orální sex však není imunní proti pohlavně přenosným nemocem a trh dosud neuměl nabídnout komfortní ochranu. Firma Lorals to chce změnit. Její ochranné super tenounké ženské kalhotky dostaly certifikát od amerických úřadů.

 

Rakovina a CHOPN: Listopadové tažení proti zrádným plicním nemocem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.11.2021 (11:35)     Sekcia zajimavosti

U lidí s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) se může rozvinout i rakovina plic, a to až pětkrát častěji ve srovnání se zdravou populací – upozorňují na to čeští pneumologové v Den pro zdravé plíce, pořádaný u příležitosti Světového dne CHOPN, který připadá na 17. listopadu.   Pneumologové varují, že asi 70 % zhoubných nádorů plic

Jak žít s roztroušenou sklerózou?

Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!

Jídlo pro zdraví: 6 diet, které pomáhají bojovat proti nemocem

Varhany ze sudu i plavecké brýle proti migréně. Kutilství mají Češi stále v krvi

Nejkontroverznější vládci Vatikánu. Když papeži propadli chtíči a krvi

Jak bude Česko bojovat proti rakovině?

Přispěje ptačí imunita u léčbě cukrovky u lidí?

I když na tuberkulózu existuje lék i očkování, vymýtit se jí dosud nepovedlo

Jak budou Češi bojovat s rakovinou plic?

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní mikroflóru, zjistili Portugalci

Escherichia coli nastupuje proti rakovině!

Ústní hygiena pomáhá předcházet vážným nemocem

Lék proti rakovině se vyrábí rychleji díky metodě vynalezené v Česku!

Syndrom karpálního tunelu ohrožuje většinu lidí pracující na počítači

Lupič gentleman. Muž, který přepadl dva pražské obchody se udal po telefonu

Velký problém mikrorozměrů

Lov bizonů je duchovní počin, říkají Indiáni. Spíš jatka, tvrdí kritici

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

VIDEO: Páni v ohrožení. Obranou před rakovinou prostaty je prevence

VIDEO: Nahotou proti komerci ve fotbalu. Fanoušci protestovali proti FIFA

Zemřel Lovec zkamenělin

Vikingy pojila stejná profese, ne etnicita. A mnozí měli tmavé vlasy

Genetika zločinu. Máme ho i v krvi, ale jde korigovat, říká psycholog Svoboda

Stále menší a menší plasty

Ukrývá Neapole zázračnou krev nebo podvržený „koktejl?

Bezpečná hladina alkoholu v krvi? Nula

Pokroky českých vědců při zkoumání příčin vzniku leukémie

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?

Přejídáním k rakovině dělohy

Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví

Na vině je znečištění a přenosný virus

Tisíce Čechů vládnou superschopností – kvůli vyššímu bilirubinu v krvi

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy