Šarvátky mezi nejmenšími šelmami Afriky prospívají jejich mláďatům

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.11.2023 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Válečný konflikt s sebou zpravidla nepřináší nic pozitivního, jen zmar a spoustu promarněných lidských životů. Často ho provází stres, který má, stejně jako nedostatek potravy, neblahé důsledky na lidskou plodnost. Vědcům se ale podařilo najít zvíře, jehož mláďatům naopak násilné střety mezi konkurenčními skupinami prospívají. Jak je to možné? Lidská historie je plná nejrůznějších násilných celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Protikoronavirová opatření zdánlivě zbrzdila šíření meningokokových infekcí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.02.2022 (13:44)     Sekcia zajimavosti

Česká republika od letošního roku zavedla hrazené očkování dětí ve věku 14 let proti onemocněním způsobeným meningokoky. Právě dospívající jsou společně s nejmenšími dětmi nejvíce ohroženou skupinou. Vzhledem k nastaveným opatřením proti šíření onemocnění covid-19 došlo v posledních dvou letech ke snížení výskytu řady infekčních onemocnění přenášených vzdušnou cestou, mezi něž patří i invazivní meningokokové

 

Největší lvi všech dob žili na Ukrajině

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vyhynulí jeskynní lvi obývali i nám blízké oblasti. Příhodné podmínky na dnešní Ukrajině jim umožnily dorůst obřích rozměrů, a stát se tak pravděpodobně největšími kočkovitými šelmami, které se kdy procházely po zemi. Co se jim stalo osudným? Jeskynní lev (Panthera spelaea) obýval ve čtvrtohorách (pleistocénu), tedy asi před 780 000 až 120 000 lety, většinu

 

Vypijte to na sex. Červené víno podporuje erekci i libido

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Svědčí erekci, mužské rozmnožovací kondici a rovněž ženskému libidu. Sexuálnímu životu pánů i dam prospívají látky obsažené v červeném vínu, především polyfenoly bohaté na antioxidanty. Zjistila to rozsáhlá inventura dosavadních studií. Dodává však, že to má velký háček. A přidává několik varování.

 

Činka a mozek. Silový trénink pomáhá paměti, zjistila studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Do tělocvičny se k činkám, kruhům nebo kettlebells nechodí jen za výkonnějšími, silnějšími svaly a lepší náladou. Tréninky prospívají též mozku. Aktuální studie to potvrdila, když svoje účastníky počastovala nejen krátkým intenzivním posilováním, ale též paměťovými testy a skenováním s pomocí magnetické rezonance.

 

Opavští fyzikové objevili superhmotnou černou díru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.07.2021 (14:06)     Sekcia zajimavosti

Černé díry patří mezi nejznámější a zároveň nejméně prostudované objekty ve vesmíru. Jejich existence již byla prokázána, ale jejich skutečná podstata je stále předmětem bádání. Fyzikální ústav v Opavě patří mezi světovou špičku ve výzkumu právě (a nejen) těchto exotických kosmických objektů, přičemž fyzikové se o černých dírách snaží co nejvíce dozvědět ze sledování objektů, které

 

Zdraví bez cvičení. Život prodlouží tři minuty intenzivní aktivity denně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stačí dopřát si rychlý běh do schodů, jít s těžkým nákupem chvilku pěšky místo tramvají. Honit se při venčení se psem. Vytírat doma podlahu energičtěji než obvykle. I když tyto aktivity nepovažujeme za cvičení, prospívají nám. Dvě tři minuty denně přinese o 40 procent nižší riziko předčasného úmrtí.

 

Středověké africké město se umělo bránit suchu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Globální oteplování a s ním související změny klimatu jsou tématem dneška. Pravděpodobně však měly vliv i na zánik některých starověkých a středověkých kultur a civilizací. Nepodlehly jim však bez boje. Například v africkém Dzimbabwe dlouho vzdorovali suchu díky důmyslnému systému hospodaření s vodou… Dzimbabwe bylo nejstarším známým větším městem jižní části Afriky. Mezi 11. a

 

AUKCE: Získejte kalendář Pirelli. Nabízí magické erotično a čtrnáct múz

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou půvabné, sexy, silné, osobité, inspirativní. Jejich postavy na fotografiích se přitom prolínají s jejich vlastním životem. Příběhy modelek a jejich stylizovaných rolí se v kalendáři Pirelli protínají. Neschází mezi nimi Emily Ratajkowski, Karlie Klossová, Sasha Pivovarova nebo Bella Hadidová. Unikátní dílo můžete získat v aukci na iDNES.cz, začíná v 9:00 hodin.

 

Česká výprava do Afriky: Osmičlenný tým bude zkoumat savce s pandemickým potenciálem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.10.2021 (10:24)     Sekcia zajimavosti

Čeští odborníci z českobudějovického biologického centra Akademie věd, Jihočeské univerzity a Masarykovy univerzity vyrážejí do Ugandy s cílem zkoumat biodiverzitu malých savců. Výsledky jejich práce by mohly mimo jiné pozitivně ovlivnit epidemiologický výzkum. „Do Ugandy jsme vyrazili, abychom zaplnili slepá místa, odkud neexistují žádné informace o rozmanitosti drobných savců,“ popisuje vedoucí vědeckého týmu Josef Bryja.

 

Ricin, drogy a cepín. Stalinističtí špioni cílili na anarchistu i agenty

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jejich kreativita mnohdy připomínala bondovky. A zarputilost, s níž vraždy páchali jménem jejich státního objednavatele, byla neúprosná. Připomeňte si vraždy a únosy z dílny stalinistických agentů. Mezi oběti patřili levicoví kritici režimu, ultra-nacionalisté i odpadlíci z bezpečnostních složek.

Návrat plejtváků do jejich původní domoviny

Divoký západ v jednom příběhu. Burt Alverd byl muž zákona i bandita

Technologie snižuje pracovní stres

Co skrývají tajemné geoglyfy?

Panda proti pandě

Český výzkum: Lékaři v drtivé většině vakcínám věří

Lesk a bída energy drinků

Půdní houby pomáhají rostlinám přijímat fosfor, jejich spolupráci ale ničí pesticidy

Z Afriky do Prahy. Měl jít do důchodu, místo toho je děkanem na české univerzitě

Výstava věnovaná státním symbolům České republiky

Delikátní problém dlouhokrkých ještěrů. Krk nastavovali predátorům

Vrací se malárie zpět za oceán?

Vlak byl jejich osudem. Na železnici se odehrála slavná díla i slavné činy

Českou republiku dobývají nepůvodní druhy klíšťat

Alexandr Veliký, Attila, Čingischán: děsili svět, jejich hroby neznáme

Přišel Richard a já běhal pro těhotenské testy, vzpomíná ošetřovatel goril

Africké deštné lesy se stávají cílem drancování

Vyberte svého favorita a hlasujte v anketě Esquire MAN 2021

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?

Workoholiky jejich práce paradoxně nebaví

Pacientům s těžkou plicní nemocí už nikdo léčbu nevysadí

Amišové jsou zlatým dolem genetiky, vědci u nich objevili gen chránící srdce

Nečekaná blízkost: mozek a varlata mají mnoho společného

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

OBRAZEM: Erotično, humor, ovace. Festival burlesky se prohnal Českem

Když se rozzáří obloha

Ženy a jejich role v pravěké politice

Vrány jako novodobé popelky?

Český černobílý svět. Africký král z Bruntálu odhaluje osudy a kořeny Afročechů

V minulosti si mazlíčků vážili

Extrémní sporty: závody létajících aut udělají ze sci-fi fantazií realitu

Umění blábolit. Akustičtí nindžové jsou tajemným cechem Hollywoodu

Američtí politici stárnou. A proto o ně mladí voliči ztrácí zájem, tvrdí studie

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy