Nová metoda výběru spermií může významně zvýšit šance na otěhotnění

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2020 (19:48)     Sekcia zajímavosti

S problémem neplodnosti se v České republice v současnosti potýká téměř každý pátý pár a příčiny jsou dnes už mezi oběma pohlavími rozložené rovnoměrně. U mužů bývá nejčastějším důvodem nedostatečná kvalita a kvantita spermií, proto právě výběr „životaschopných“ spermií významně zvyšuje šanci na úspěšné otěhotnění během léčby IVF. Do popředí se v poslední době dostává celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Muži mají méně spermií, varuje studie. Za 45 let klesla hustota o polovinu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to trvající trend, jenže se zrychluje. Pokles počtu lidských spermií akceleruje, za posledních padesát let se jejich počet propadl o 62 procent, jejich koncentrace klesla o 52 procent. Podle varovných hlasů to může ohrozit reprodukci lidstva, jiní vědci však obavy označují za nadsazené.

 

Po sexu dobrou noc. Ženy milování uspává víc než pány

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Sex je pilulkou na spaní, říká se. A na ženy funguje víc, tvrdí aktuální studie. Její autoři přitom nabízejí i vysvětlení. Z evolučního hlediska je to mechanismus, který souvisí se zvýšením šance na otěhotnění.

 

Inovativní metoda pro detekování geologie skryté pod povrchem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít

 

Veletrh vědy 2023: Srovnání spermií savců, úniková hra i podpis v hlaholici

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Jak poznat rozdíl mezi spermií potkana, myši i člověka? Chcete si vyzkoušet napsat své jméno husím brkem a v hlaholici? Jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba, cukrovka nebo infarkt? A jak k nám hovoří stromy? To a mnohé další jsou lákadly letošního Veletrhu vědy. Svět vědy, výzkumu a nejnovějších technologií opět míří do Letňan. Největší populárně

 

Když evoluce způsobuje papouškům deprese…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.12.2022 (13:06)     Sekcia zajimavosti

Nová studie, na níž se významně podíleli pracovníci z katedry zoologie PřF UK, odhaluje pravděpodobné příčiny poruch chování u inteligentních opeřenců. Za jejich apatií či sebepoškozováním je evoluční ztráta genu CNR2, který reguluje záněty v mozku. I slabá infekce tak může ovlivnit vyladění, ve kterém ptáci vyhodnocují podněty ze svého okolí. Papoušky vnímá většina lidí

 

Přechodové rituály a rituály obecně jsou pro člověka nezbytné

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.08.2023 (07:07)     Sekcia zajimavosti

Slyšeli jste už o pojmu přechodový rituál? Jde o významné životní milníky související nejčastěji s životními změnami jako je například přivítání nového člena rodiny, svatba nebo přechod do nové životní fáze. Tou může být významné narozeninové jubileum, získání maturitního vysvědčení nebo první pracovní příležitost. Jedná se ovšem i o zdánlivé maličkosti. Symbolem přechodového rituálu se dá označit

 

Zvoní rakovinovým metastázám hrana? Izraelská metoda slibuje, že ano

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.11.2020 (19:39)     Sekcia zajimavosti

Izraelští vědci ve spolupráci se svými americkými kolegy vyvinuli novou metodu, která slibuje vysokou účinnost v boji proti rakovinovým metastázám. Jejím základem je genetický nástroj CRISPR/Cas9. Když moderní letectvo útočí na nepřátelské cíle, používá chytré střely, které mají za úkol zničit konkrétní objekty. Metoda izraelských badatelů nazvaná CRISPR-LNPs funguje podobně. Zaměří se na přímo na

 

Když tetřívci „pšoukají“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.10.2021 (08:30)     Sekcia zajimavosti

Akustická individualita může hrát v období páření u mnoha ptáků velkou roli. Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) produkuje během páření dva různé zvuky – první představuje nízkofrekvenční sérii bublajících zvuků a druhý je rychlý a syčivý zvuk, tzv. pšoukání. Individualita při vokalizaci samce tetřívka může samicím pomoci při výběru partnera k páření a samcům může umožnit

 

Světový den srdce: Až 2500 pacientům ročně může pomoci bezbolestná metoda TAVI

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.09.2022 (10:08)     Sekcia zajimavosti

V Česku ročně selže srdce 60 000 lidí, kteří se tak přidají k více než čtvrt milionu stávajících pacientů. Podle kardiologů toto číslo dlouhodobě poroste a do roku 2030 stoupne počet lidí se srdečním selháním o 50 % – na 450 000.   Choroby srdce a cév podle České kardiologické společnosti způsobují přes 40 %

 

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Erektilní dysfunkce, méně spermií, ale i docela očividná změna – menší penisy. To jsou podle uznávané epidemioložky následky faktu, že je náš běžný život prostoupený nadužíváním chemikálií. Pokud bude trend pokračovat, budou světu v roce 2045 scházet spermie.

Věda odstartovala boj proti Spermagedonu

Mikrobiom jako otisk prstu?

Jen „čísla“ ze spermiogramu nestačí

Už žádné biflování. Feuersteinova metoda vzdělává bez stresu a zábavně

Vytisknout si kasárna? Armáda chce překvapit zlomovou 3D technologií

Nesnižujte teplotu vody v bojleru pod 50 °C, zvyšuje se tím riziko nákazy legionellou

Možný lék na neplodnost: Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Před demencí může ochránit cvičení, naznačují studie

Průlom v léčbě neplodnosti? Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

Červená nabudí, modrá uklidní. Proč na barvách záleží a jak léčí

Nizozemští farmáři v 19. století užívali kokain i heroin, zjistili vědci

V Británii se narodilo první dítě s DNA od tří lidí

Wim Hofova metoda není zázračná

Orel ze zkumavky

Jedna z nejobéznějších zemí světa. Pomáhám Čechům ze začarovaného kruhu, říká kouč

Afrodisiakum zdarma. Slunce podporuje chuť na sex, zjistila věda

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Saunování: Spouštěč „chemičky“ v těle

Suché ponoření: Francouzi zkoumají vliv vesmíru na ženské tělo

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

Otužování pomáhá i proti depresím a úzkostem, radí instruktor a žák Wima Hofa

VIDEO: Bolí to, přestaňte, prosil muž při překrývání macho tetování

Kontaminaci bílého vína nežádoucími mikroby odhalí už po týdnu elektronický jazyk

Účinek jako viagra. Potíže s erekcí mají alternativní terapii, říká studie

Posunul svět vpřed, sám spokojen nebyl. Leonardo da Vinci hledal dokonalost

První zákrok proběhl před 15 lety v IKEM. Od té doby metoda TAVI pomáhá 1700 lidem ročně

Anální techniky, které ženy milují. Studie je odhalila díky tisícům rozhovorů

Vole se (ne)říká. Proč lidé v Česku mluví čím dál víc sprostě

Vlky domestikoval nadbytek masa, lidé vyhledávali tuk, říká věda

Diamantové malování – jak začít a užít si to

Konec karasů v Česku

Zajistí nová léčiva umělá inteligence?

Medicína šitá „na míru“

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy