Jak ovlivnit míru stresu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.11.2020 (10:35)     Sekcia zajímavosti

Tahle doba není pro „jemné duše“. Strach a stres je všude. „Nicméně právě stres je jedna z věcí, kterou můžeme a měli bychom ovlivnit,“ říká primářka Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně PhDr. Zuzana Spurná. Jak stres škodí našemu organismu? Snižuje imunitu, obvykle pokud působí dlouhodobě, to je tzv. distres. Dlouhodobý stres je celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Už žádné biflování. Feuersteinova metoda vzdělává bez stresu a zábavně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.02.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Klasický model výuky vám nevyhovuje, a proto hledáte alternativní cesty? Chcete vědět, jak ze získávaných informací vytěžit maximum? Vyzkoušejte Feuersteinovu metodu, která vám pomůže rozvinout učební potenciál.

 

Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je pomocníkem do uspěchané doby plné tlaku na výkon, spěchu a napětí. Zlepšuje náladu, uklidňuje, stabilizuje. Je zdarma, je jednoduchá, je účinná. Metoda cyklického dýchání dokáže efektivně snižovat stres, stačí jen pět minut denně, doporučuje americká studie.

 

Sex pomáhá zvládat stres. Proto ho příroda zachovala, naznačuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to komplikovaný a nákladný způsob jak se rozmnožovat. Nebezpečný a neefektivní. Evoluce však sex zachovala, jistý přínos tak proti nepohlavní reprodukci mít musí. Vědci ho hledají celá staletí. Aktuální studie navrhuje vysvětlení, sex může zvyšovat odolnost buněk proti stresu.

 

Jak může vypadat moderní obývací pokoj?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.11.2023 (05:00)     Sekcia zajimavosti

Celý den trávíme mimo domov, když se sem ale vracíme, toužíme po útulném prostředí, které nás sevře v náručí, ukonejší nás, zbaví stresu a všech starostí, umožní nám alespoň na chvilku na všechno zapomenout a volně dýchat. Brzy nás zase starosti všedních dnů vrátí nohama na zem, to ale neznamená, že si alespoň těch pár minut

 

Koronavirus ze stresu? Vědci zkoumají populace netopýrů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V posledních 20 letech způsobily koronaviry vyskytující se v populacích volně žijících netopýrů hned tři velké epidemie, jež ochromily lidstvo. V roce 2002 šlo o SARS, o deset let později se do centra pozornosti vědců dostal MERS (ačkoli ten se na člověka přenesl z velbloudů). Naposledy se jednalo o covid-19, který v roce 2020 způsobil

 

Proč toužíme po jídle, které nás utěší?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Přiznejte se, když jste pod velkým tlakem a ve stresu, nebo jste zkrátka jen smutní, saháte po jídlech a potravinách, které vám poskytnou útěchu? Pokud ano, nejste v tom sami. Proč to většina z nás vlastně dělá? A funguje to? Řada lidí si v momentě, kdy potřebuje povzbudit či potěšit, vybere jídlo, které jim poskytne

 

Telemedicína v roce 2021 pomáhala

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.02.2022 (21:29)     Sekcia zajimavosti

Počet telemedicínských konzultací v rámci platformy Lékař online 24/7 se meziročně zvýšil o 15 %. Nejčastěji šlo o pacienty ve věku 21-30 let z Prahy nebo Středočeského kraje.   V rámci telemedicínských služeb lidé obvykle konzultovali dermatologické problémy či covid-19. Pomoc ale vyhledávali také v případě psychických potíží – stresu nebo depresí. Konzultace s odborníkem

 

Záměrné poškozování proteinů uvnitř buněk

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.02.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Badatelům z Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykova onkologického ústavu v Brně se podařilo v rámci svého výzkumu objevit metodu zaměřenou na zkoumání proteotoxického stresu buněk, jenž vede k neurodegenerativním nemocem a rakovině. V centru pozornosti se ocitly staré a defektní bílkoviny, jež v těch nejkrajnějších případech způsobují v lidském těle problémy, které stojí za

 

Nejlepší „vedlejšáky“, kterými si trochu přilepšit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Všichni si v současné době přijdeme trochu ve stresu. Téměř tři roky pandemie, válka na Ukrajině a navíc následky sankcí, které vlády celého světa uvalily na Rusko, způsobily, že zejména v Evropě dramaticky vzrostly náklady na život. Navíc se blíží zima, což obvykle znamená větší výdaje za energie –⁠ což je jedna z věcí, která

 

Podrážděná střeva: Z jídla či ze stresu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Tvrdším medicínským oříškem bývá dráždivý tračník (IBS). Diagnostikovat ho totiž jen na základě popsaných příznaků, je pro lékaře prakticky nemožné. Příznaky kopírují nejen Crohnovu chorobou a ulcerózní kolitidu, ale také rakovinu tlustého střeva a celiakii. Jídlo jako nepřítel V tomto případě je na vině nepravidelná pohyblivost celého zažívacího systému, což znamená, že potrava putuje trávicím

Zbavte se stresu a dopřejte si klidný spánek díky kvalitní matraci

Za kolik je možné vytápět dům v 21.století?

Proč necítíme vlastní tělesný pach stejně dobře jako pachy ostatních?

Dělá z vlků vůdce smečky. Díly parazitu se totiž méně bojí

Za chyby se platí, ve stavebnictví to platí dvojnásobně!

Koráli ve stresu

Když evoluce způsobuje papouškům deprese…

Zažívací potíže mohou být příznakem rakoviny vaječníků

Saunování: Spouštěč „chemičky“ v těle

Den vzácných onemocnění

Adrenalin: Chemická laboratoř v lidském těle

Dávné vymírání měla možná na svědomí supernova

Čmeláky čekají zlé časy: Klimatické změny jim způsobují asymetrii křídel

Stres klíčem k sympatiím okolí? Vědci přišli s překvapivými závěry

Čištění kobereců: Návrat k oslnivé čistotě a pohodlí domova

Psychosomatika: Nemocí těla se projevuje nemoc duše

Jak může matrace ovlivnit kvalitu vašeho spánku a vaše zdraví?

Uměla inteligence odhalí riziko infarktu až deset let předem

STRES: Nejhorší a nejdelší epidemie lidstva

Epigenetická dědičnost: Dětem nepředáváme jen geny nebo vzorce chování…

Cesta za brazilskou krásou. Krvavou úpravou pozadí riskují i život

Střelba na skeet: dobří holubi se rozpadnou a pažba musí být na míru

Lidská mysl: Další bojová dimenze

Medicína šitá „na míru“

Krev: Co o „karmínu“ (ne)víme?

Zakázková výroba lidí. Objev molekulárních nůžek otevírá 13. komnatu

Půdní houby pomáhají rostlinám přijímat fosfor, jejich spolupráci ale ničí pesticidy

Unikátní fakta o dětském mikrobiomu

Šijí boty z rejnoka i krokodýla. Čeští ševci jsou samouci, ale umějí zázraky

Mapa poražených Spojených států měla sloužit pochybnému míru. Spletla se

Česká výprava do Afriky: Osmičlenný tým bude zkoumat savce s pandemickým potenciálem

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Poručíme větru, dešti. Počasí jako pomocník, zbraň i protivník

Další stěhování národů na obzoru, kvůli rostoucím teplotám

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy