Přejídáním k rakovině dělohy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2022 (13:21)     Sekcia zajímavosti

Z jedné z novějších studií bristolských vědců a lékařů vyplývá, že celoživotní nadváha může téměř zdvojnásobit riziko vzniku rakoviny dělohy. Každých pět jednotek BMI navíc u ženy zvyšuje riziko rakoviny endometria o 88 %.   To, že nadváha je zodpovědná za mnohá onemocnění a zdravotní omezení, není žádná novinka. Jen v Británii zhruba jeden ze celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Příčinou neplodnosti může být i netradiční tvar dělohy Komplikuje početí i těhotenství

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Netradiční tvar dělohy může být příčinou neplodnosti, samovolných potratů nebo komplikovaného početí. Lékaři upozorňují, že na tento důvod neplodnosti se často nemyslí a vyšetření, která umí vady dělohy odhalit, se opomíjí. Jiný než klasický tvar dělohy mají podle specialistů na reprodukci v Česku stovky žen. „Děloha se skládá z děložního hrdla a děložního těla a podobá

 

Rychlou adaptací proti rakovině?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

To, že netopýři dokáží skvěle odolávat všem známým virům, víme již několik let. Nyní se však odborníkům podařilo zjistit, jak je možné, že tito letci odolávají rakovině. V rámci experimentu došlo k analýze genetické informace dvou druhů netopýrů a několika druhů savců, kteří jsou, na rozdíl od prvně jmenovaných, rakovinou napadáni poměrně často. V jejich

 

Leden jako měsíc boje proti rakovině děložního čípku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2021 (23:55)     Sekcia zajimavosti

První měsíc v roce byl vyhlášen jako mezinárodní měsíc boje proti rakovině děložního čípku. Odborníci upozorňují na onemocnění, na které v České republice v průměru každý den umírá jedna žena. Často zbytečně, protože lze nemoci díky pokrokům medicíny ve většině případů předejít. Ačkoliv díky rozvinutému systému prevence v posledních deseti letech došlo v České republice

 

Je oxytocin skutečně „hormonem lásky“?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Hormon oxytocin je považován za nezbytný pro vytváření trvalých vazeb mezi partnery. Nejnovější studie, provedená na hraboších prériových, kteří stejně jako lidé vytvářejí monogamní svazky, však jeho roli zpochybňuje… Hormon oxytocin sehrává u lidí klíčovou roli při porodu, kdy vyvolává kontrakce dělohy, a tím urychluje příchod dítěte na svět. Zrychluje také porod placenty a podílí

 

VIDEO: Páni v ohrožení. Obranou před rakovinou prostaty je prevence

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je nejčastější onkologickou chorobou mužů. Ročně jí onemocní šest a půl až sedm tisíc pánů, ovšem počet těch, kdo rakovině prostaty podlehnou, neroste. Je to díky moderním metodám záchytu a léčby, vysvětluje urolog Josef Stolz. Klíčová je prevence.

 

Zemřel Lovec zkamenělin

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.01.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Ve věku 77 let zemřel začátkem roku 2022 světoznámý paleontolog Richard Leakey, který byl uznáván pro svůj boj s pytláky a jemuž se podařilo prokázat, že se lidé vyvinuli v Africe.   Slavný paleoantropolog zůstal energický až do svých 70 let, i navzdory rakovině kůže a onemocnění ledvin a jater. Jeho převratné objevy pomohly dokázat,

 

Jak bude Česko bojovat proti rakovině?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.10.2020 (23:41)     Sekcia zajimavosti

Lékaři, pacienti a politici – ti všichni budou debatovat o tom, jak by měl v Česku vypadat boj s rakovinou. Chtějí nastartovat práce na Národním onkologickém plánu (NOP), který by měl reagovat na vývoj v léčbě těchto onemocnění. To, že Česko dosud nemá komplexní národní plán, zmiňuje jako nedostatek i nezávislá analýza The Economist Intelligence

 

Záměrné poškozování proteinů uvnitř buněk

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.02.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Badatelům z Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykova onkologického ústavu v Brně se podařilo v rámci svého výzkumu objevit metodu zaměřenou na zkoumání proteotoxického stresu buněk, jenž vede k neurodegenerativním nemocem a rakovině. V centru pozornosti se ocitly staré a defektní bílkoviny, jež v těch nejkrajnějších případech způsobují v lidském těle problémy, které stojí za

 

Na vině je znečištění a přenosný virus

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.04.2021 (20:29)     Sekcia zajimavosti

Vědci konečně získali důkazy, že za rakovinou u lachtanů stojí pohlavně přenosný herpesvirus. Tzv. urogenitální karcinom lachtanů se v mnohém podobá rakovině děložního čípku u lidí, což by mohlo napomoci k lepšímu pochopení toho, jak se rakovina vyvíjí a šíří u všech druhů.   Podle zpráv ze začátku dubna 2021 zákeřná nemoc napadá stále více

 

Konec sporů. Tři porce zeleniny a dvě ovoce jsou ideální denní příjem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.03.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou prevencí proti mnoha chronickým nemocem, například kardiovaskulárním a rakovině, které zapříčiňují úmrtí. O onom přínosu nikdo nepochybuje. Kolik zeleniny a ovoce bychom však měli konzumovat, o tom se spory vedou. Studie zahrnující přes dva miliony lidí může mít dost autority, aby pře ukončila.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy