Strašáci v jídle. Jsme národ zmanipulovaný prodejci výživy, říká doktor Fořt
Zdroj: idnes.cz 07.06.2023 (20:00) pro ženy
Jsou opravdu některé potraviny zdravější než ostatní? Jaká jsou (ne)zdravá jídla, v nichž se věda mýlila a dnes už o nich smýšlí jinak? Mají na explozi obezity vliv i obezogeny, tedy chemie všude kolem nás? A dá se jídlem prodloužit život? I to jsme probírali s jedním z nejuznávanějších českých expertů v oblastech zdravé výživy a hubnutí Petrem Fořtem. celý článek
Chemie v jídle, aneb co opravdu škodí. Klame kokosový olej, říká odbornice
Zdroj: idnes.cz 16.07.2023 (17:00) pro-zeny
Denně jsme vystaveni účinkům stovek chemikálií. Jsou v kosmetice, lécích, obalech, v běžných čisticích prostředcích, které používáme při úklidu, ale i v potravinách. Jak je to s chemií v jídle? Co nám opravdu škodí? Která „éčka“ a další látky se ocitly „na černé listině“? I na to odpovídá světově uznávaná odbornice v oblasti kvality a bezpečnosti jídla Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Muži v mateřských a základních školách: Lukáš Fořt
Zdroj: rodina.cz 22.04.2024 (20:20) pro-zeny
Rodák z Podbořan Lukáš Fořt pracuje jako učitel v sedmitřídní Mateřské škole Chomutov.
Falšování potravin považuji za velký problém, varuje profesorka Hajšlová
Zdroj: idnes.cz 13.08.2020 (12:00) pro-zeny
Je to odvěký strašák. Chemie v jídle. „Přitom samotné jídlo je vlastně chemie, až tisíce různých molekul,“ podotýká prof. Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Světově uznávaná odbornice v oblasti kvality a bezpečnosti potravin v mezinárodně akreditované laboratoři na VŠCHT denně zkoumá jednotlivé potraviny a přírodní produkty pro jejich výrobu ze všech možných úhlů.
Zdravotní strašáci Vánoc. Co dělat s kostí v krku a žlučníkovou kolikou
Zdroj: idnes.cz 22.12.2022 (00:00) pro-zeny
K vánoční pohodě neodmyslitelně patří rozsvícený stromeček, ale i štědrovečerní večeře, cukroví nebo přípitky s blízkými. Všechno, co dělá sváteční atmosféru, ale může představovat hrozbu pro naše zdraví. Na co si dát pozor a jak nastalé potíže řešit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Mazylkinové.
Pozor, ať nechytíte foodmo. Trendy v jídle nás ovlivňují všechny, jen o tom nevíme
Zdroj: idnes.cz 12.08.2023 (15:00) pro-zeny
Hmyz, fazole pinto, produkty obohacené o levanduli a ashwagandhu. Tyhle potraviny prý budeme zanedlouho jíst, přijdou do módy. Že se vás trendy v jídle netýkají a nenecháte se ovlivňovat? Ovšemže necháte, ani o tom nevíte.
Nejezte ve stresu ani ve vzteku. Emoce při jídle určují dobré trávení i zdraví
Zdroj: idnes.cz 23.06.2021 (00:00) pro-zeny
Vzpomínáte si, jak krásně to vonělo v kuchyni u babičky? S jakou něhou a láskou se tam mluvilo o jídle? Jeho příprava byla bezmála posvátným rituálem, nikdo nikam nespěchal a ve vzduchu se vznášela pohoda a pohostinnost, umocněná blaženými úsměvy spokojených strávníků.
Kila dolů a zpět do kondice. Napravte, co napáchala nucená karanténa
Zdroj: idnes.cz 12.05.2020 (00:13) pro-zeny
Fyzická kondice v době nouzového stavu nejspíš u většiny z nás utrpěla. Najednou je možné, že se zadýcháme i do schodů, které jsme dřív vyběhli jako nic. A protože v jídle jsme neubrali, ale naopak ze stresu víc mlsali, můžeme mít i nějaké kilo navíc. Poradíme vám, jak se dostat zpět do formy.
Boj proti masu je nesmyslný, klidně ho můžete jíst denně, říká imunolog Šíma
Zdroj: idnes.cz 15.05.2023 (20:00) pro-zeny
Jíst, nebo nejíst? „Samozřejmě že jíst! Bez masa se vyvážená strava neobejde, protože jsme všežravci. Maso je důležité nejen pro růst a regeneraci, ale také pro imunitní systém,“ tvrdí imunolog Petr Šíma. Většinu života se zabývá evolucí imunity a vlivem výživy na imunitu, od roku 1967 pracuje v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR, dnes v Laboratoři imunoterapie. Proč naši praprapředci začali konzumovat maso?
5 tipů, jak ušetřit na jídle
Zdroj: kafe.cz 30.01.2023 (09:31) pro-zeny
Zdražení se v roce 2022 netýkalo jen cen elektřiny a plynu. Prakticky veškeré potraviny šly také s cenou nahoru. Inflace udělala díru do peněženky každému. Nákup, za který jste ještě v lednu 2022 dali 500 Kč, vás o rok později vyjde na mnohem dráž. Je vůbec možné ušetřit na jídle, aniž byste se museli příliš uskrovnit? Poradíme, jak na to.
AGÁTA (41): Doktor mi určil špatnou diagnózu, dvakrát se mi změnil život
Zdroj: dama.cz 03.05.2020 (05:00) pro-zeny
Když vám doktor řekne diagnózu, která je podle něj neměnná, většinou vás nenapadne, že by se mohl mýlit. Ani Agátě tato myšlenka nešla do hlavy, časem ale zjistila opak. Jak to zamávalo s jejím ...
Když jsme poctiví, stačí si čistit zuby jednou denně, míní zubařka
Doktor Vševěd z Na lovu: V soukromí brýle nenosí, pro soutěž ho oslovili
Krásná i při sportu. Trendy sportovní móda na kolo i na běh
Zhubla jsem a přišla láska, říká Kristýna lehčí o 24 kilogramů
Zbavte se nafouklého břicha. Jednoduché triky, které vám pomohou
12 receptů na štěstí. Zkuste to jako Japonci nebo Dánové
Dnes patologové pitvají málo, častěji pomáhají živým, říká profesor Zámečník
Implantáty vyžadují víc péče než zdravé zuby, říká expert na protetiku
Růžičkovou miloval celý národ, čtvrtý díl Slunce, seno ale nevznikl kvůli ní
Ryby nebo rybí tuk musíme jíst pořád, apeluje na lidi profesor Ruprich
Čtení nemocí z jazyka: Jak zjistit, zda jsme v pořádku?
O českých hospodách i generačních rozdílech. S gastronautkou nejen o jídle
Jak jsme se česaly v šedesátých letech: in byl krátký střih Bubikopf
Utajená rizika. Psychoterapeut o tom, jak jídlo ovlivňuje chování či deprese
Příbuzným v Moskvě nevolám. Nechci rozepře s rodinou, říká Natali Ruden
Choroby Čechy provázejí dlouhou část života. Zbytečně, říká profesor Vrablík
Za jídlo žena utratila přes dva tisíce denně, s obezitou nyní zatočila
Jste medvěd, nebo vlk? Naučte biologické hodiny pracovat pro sebe
Věková diskriminace je častější než kvůli pohlaví, v Česku zejména, říká socioložka
Ve stejnou chvíli tvořili stejný obraz. Jsme propojeni, říkají lékaři – dvojčata
Mobil, solárko nebo bělení zubů. Na čem můžete být závislá
Není hanba mít dost kuráže si o ocenění aktivně říct, říká kouč Petr Hošek
Vraťte vlasům formu a připravte je na zimu
Kouzla pro svěží pleť: masky, séra a hlavně pečlivé čištění
I na angínu můžeme zase brzy umírat. Jsme na cestě nadějného léku, říká vědkyně
To je nuda. Proč si tento pocit užívat a jak z něj vytěžit maximum
Cizincům Česko chutná, ale diví se, že se tu pije dopoledne, říkají průvodci
Muži drbou stejně jako ženy, jen o něčem trošku jiném, říká doktor Koukolík
Střídmě a s rozumem. Dovolte přírodě pečovat o vaši krásu
Vitaminy a minerální látky pro zdraví
Popraskané koutky se dají léčit. Pomohou masti i vitaminy
Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme dvojitou penetraci a takhle jsme si to užily!
Po lepku se netloustne a nezalepí vám střeva, tvrdí foodblogerka